#norskdugnad

Har lest noen avisartikler nylig om hvordan det norske språket er under så sterkt press fra engelsk, så har bestemt meg for å innlede en liten #norskdugnad her på bloggen i hverdagslivet. Prøver å utfordre meg selv til ikke å bruke så mange engelske ord og uttrykk her i bloggen, og istedenfor vri hjernen for å finne gode norske ord å bruke isteden. I tillegg har jeg tenkt å begynne å skrive til firma og be dem bruke ord og uttrykk som «for en begrenset periode» istedenfor «limited edition», og takke de som faktisk gjør det.

Vet dette er en blogg som ikke når ut til så veldig mange, og er også borte fra sosiale medier, ikke at jeg hadde allverdens følgere der heller, så vet jeg ikke akkurat kan start en folkebevegelse, men kanskje jeg kan inspirere en person eller to.

Hvis nok folk engasjerer seg, kan vi kanskje gjøre norske uttrykk mer trendy (whoops), og få folk til å utfordre seg selv til å finne norske ord og uttrykk istedenfor å «fornorske» engelske ord. Jeg minnes litt om det gamle uttrykket om at folk banner fordi de ikke har et stort nok ordforråd, og føler at det kanskje blir litt sånn med engelske låneord også. Vi kommer ikke på et godt norsk ord, men så har vi hørt et engelsk uttrykk som passer, og så bruker vi det, gjerne etter å ha «skrevet det om» til norsk, som for eksempel «capable» til «kapabel».

Vi bor i et samfunn og en verden som blir stadig mer internasjonal, på godt og vondt, og det hadde vært veldig trist om det norske språket skulle forsvunnet til slutt. Så la oss gjøre det vi kan for å holde fast på det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..