Hjemme igjen

Sååh, hytteturen ble ikke helt som planlagt. Jeg klarte ikke å snu døgnrytmen helt på rett kjøl, dels fordi tankene og følelsene ikke «slapp taket» like mye som forrige gang jeg var på hytta. Men siden jeg stort sett sto opp i 3-4-tiden gikk jeg glipp av en del dagslys, og siden det var mørkt, og en del snø, så føltes det som «tiltak» å skulle gå en skikkelig tur. Vennene mine som kanskje ville komme på besøk hadde ikke mulighet denne gangen likevel, men jeg får tenke positivt og fokusere på at jeg har noe å glede meg til.

Vi er dratt hjem en dag tidligere enn planlagt fordi det er meldt så mye snø imorgen, så det ble å pakke ned klær og datamaskin ganske fort og så rigge seg til i baksetet. Det blir fort mørkt nå i desember, så det ble en koselig, stille og akkurat passe lang kjøretur i mørket og regnet. Å nyte kjøreturen, istedenfor å bare se på den som noe du må gjennom for å komme deg fra Punkt A til Punkt B, er noe jeg har lært meg å virkelig sette pris på.

Såååh… ja. Ville vel egentlig bare si at hytteturen ikke ble så innholdsrik som jeg hadde tenkt, jeg hadde jo egentlig lovet dere bilder fra tur.

Jo, forresten så jeg elgspor på veien på den ene turen jeg fikk kommet meg ut på. Jeg visste faktisk ikke at det var elg her oppe. Nok en god grunn til å ta en våkenatt i vinduet med kamera en gang.

Notis: angående Patreon

For en kort tid siden lagde jeg meg en Patreon-konto. For de som ikke vet det, er Patreon en tjeneste som lar deg støtte for eksempel kunstnere, forfattere, YouTubere, bloggere og andre kreative med et fast beløp hver måned, som du velger selv – det kan være 20 kroner til en kopp kaffe hver måned, eller flere hundre kroner.

Jeg lagde meg en Patreon-konto fordi jeg har hatt bloggen i 10 år, så jeg allerede har et «produkt» å vise til, og jeg har fått gode tilbakemeldinger på bloggen og en del av innleggene. Det er ikke at jeg ikke føler det blir riktig å ha en Patreon-konto.

Hovedgrunnen til at jeg har fjernet den igjen, kanskje midlertidig, kanskje varig, er at jeg opplevde at det å ha kontoen forandret måten jeg tenkte på bloggen på. Livet kan fly har alltid vært en blanding av lek og alvor, så innleggene kan handle om en kort tur jeg gikk i skogen, eller mer alvorlige, viktige tema som psykisk helse eller bøker om spiseforstyrrelser. Men jeg tok meg i å ikke ville skrive de små innleggene mer, fordi jeg plutselig ikke følte de var «gode nok».

Jeg prøvde å riste av meg denne følelsen, men etter en stund i tenkeboksen har jeg derfor tatt Patreon ned igjen. Kanskje jeg prøver igjen senere, og kanskje jeg velger en annen løsning, men akkurat nå ble dette mest riktig for meg.

Stå på!

Det er høst

Photo by Irina Iriser on Pexels.com

Jeg våget meg ut døra til terrassen ikveld og kjente at det luktet frost.

Det var da jeg virkelig kjente det.

Det begynner å bli kaldere i lufta, det blir mørkt i hvert fall litt tidligere, og definitivt fortere. Regnet og vinden er her for fullt.

Jeg har kjøpt inn kakaopulver og lagd høstens første kopp med kakao, eller kanskje jeg skal si sommerens siste. Jeg har gjort klar ovnen i loftstua med vedkubber og opptenningsbriketter, og satt godstolen foran, med pute å sitte på — eller for pus å ligge på. Det er bare å tenne på, når den rette kvelden kommer.

I kveld var det beste høsttegnet her. Det lukter frost.

Det er høst.

Liten heads-up: Viet Nam-dokumentaren på NRK

For en tid tilbake lagde de erfarne dokumentarmakerne Burns og Novick en 18 timer lang dokumentar om Viet Nam-krigen.

Dette er en krig som ikke skjedde for så veldig lenge siden, og som fremdeles i stor grad preger både USA og Viet Nam, men selvfølgelig spesielt sistnevnte, og som vi først i de senere år har for alvor har begynt å snakke om. Jeg lærte veldig mye av denne dokumentarserien, og selv om den kan være veldig sterk, vil jeg gjerne at flere skal få den med seg, spesielt oss unge som ble født mange tiår senere.

Dokumentaren går i dybden på veldig mange tema, har med perspektiv og restaurerte opptak både fra amerikansk og nord- og sør-vietnamesisk perspektiv, og dekker episoder og hendelser som flere burde vite om. Som skytingen av studenter som demonstrerte mot krigen på Kent State University. Eller hvordan Nixon aktivt saboterte fredsforhandlingene mellom Nord- og Sør-Viet Nam, fordi han var redd han ikke kom til å vinne presidentvalget i 1968 hvis det ble fred i Viet Nam. Eller hvor ustabilt og korrupt rigiment i sør kunne være. Eller hvor brutalt og hensynsløst de amerikanske soldatene gikk frem i Viet Nam.

Skjermdump fra tv.nrk.no sin side for Vietnam-dokumentaren, som viser at programmer tilgjengelig i 14 dager til.
Skjermbilde fra tv.nrk.no

Grunnen til at jeg legger ut et kjapt innlegg om dette nå er at jeg akkurat tildeldigvis oppdaget at dokumentaren bare ligger ute på NRK i to uker til 😉 . Den er riktignok «dubbet» med norsk fortellerstemme, men fremdeles den beste dokumentaren du får om Viet Nam-krigen. Går du glipp av den på nrk.no, er det godt mulig du må betale for å se den et annet sted.

Så: hvis du ikke har sett Vietnam, anbefaler jeg den helhjertet. Sett av noen regnværskvelder til å se den. Du kommer ikke til å angre.

Leker med tanken om en blogg nummer to

Stemningsbilde i svakt, varmt lys av brettet til Fire in the Lake.

Eget bilde

Kort notis: jeg leker med tanken om å starte en ny blogg. Jeg har ingen planer om å legge ned Livet kan fly, men jeg liker å skrive om data- og brettspill, og føler ikke helt at altfor mye spillinnhold passer denne bloggen hundre prosent, i hvert fall når jeg ikke kan relatere det til ting jeg pleier å skrive om (som når jeg skriver om Life is Strange og for eksempel bruker spillene til å snakke om psykisk helse).

Så jeg leker med tanken på å starte opp en WordPress-blogg nummer to, som bare handler om brett- og dataspill, og lenke her til innleggene jeg legger ut. Blogg nummer to blir fremdeles på norsk, kanskje med unntak av noen få innlegg.

Hvis blogg nummer to blir noe av, laster jeg den nok opp om en uke eller to. Skal holde dere oppdatert 🙂 .

Oppdatering: islandwind.wordpress.com