Tester ut linser til smarttelefon

Lette etter gode kikkerter og kamera-telelinser for en tid tilbake, og snublet over noen billige telelinser til mobilen min. Viste seg å være langt billigere enn å kjøpe telelinse til speilreflekskameraet mitt, og liker jo litt kule/rare ting, så bestilte dem og fikk lyst å skrive litt om dem her.

Oppdatering: hvis du leser dette i 2021, må det bemerkes at plastklammen ble ødelagt ganske lett, og har gått gjennom noen runder med teiping. Kjøpte en annen, litt større linse og en tripod på et senere tidspunkt, og tripoden ble ødelagt ganske fort og lot seg ikke reparere. Du får det du betaler for.

Linser oversiktsbilde

Pakken jeg kjøpte på CDON inneholdt tre linser, klammen du festet på mobilen og strammet med en skrue, og en liten pose med snøring til linsene. Merk at den averteres som «four in one», dette fordi én av linsene selges som «to linser i ett». Det er litt tricky å finne ut så mye om denne typen linser på nett, men ser at samme nettside en 12x-linse til 3-400 kroner, og her og her har en YouTuber lagt ut fine videoer om en 18x-linse med et lite kamerastativ.

Hvor gode bildene dine blir kommer selvfølgelig óg an på hvor godt mobilkamera du har. Bildene i innlegget er tatt med en Moto G5 Plus med 12,2 MP kamera.

Makrolinse

Makrolinsen lar deg ta skarpe nærbilder. Mobilen min klarte å stille skarpt på rundt to centimeters avstand, i hvert fall på enkelte motiv, mot 10cm uten linsen. Vet ikke hvor mye jeg kommer til å få bruk for denne, men ble imponert over hvor godt den virket.

«Gullfiskbolle-linse»

Veldig praktisk å ta fram når du for eksempel vil ha et oversiktsbilde, eller hvis du skal flytte inn et nytt sted og vil vise frem ditt lune rede til familie og venner.

10x telelinse

Siden det var telelinsen jeg egentlig var ute etter, var det denne jeg hadde høyest «krav» til, og heldigvis fungerte den overraskende godt. Det er mulig at jeg oppgraderer til 12x etter hvert, men den bedrer merkbart rekkevidden til mobilkameraet mitt, og den kan selvfølgelig også brukes som «kikkert» uten mobil.

Du kan komme virkelig tett på motiver hvis du bruker både linsen og mobilen sin digitale zoom, men da får du selvfølgelig også langt mindre skarpe bilder. Det virker som du får best resultat av ikke å bruke digital zoom, for så å forstørre bildene du tar når du legger dem inn på PC-en.

Utsikt fra Fløyen, med digital zoom, og med telelinse + digital zoom.

Skal du ta bilder av ting som er virkelig langt unna, eller når det er litt lite lys, er det også en fordel at du hviler mobilen mot noe så den holder seg helt i ro, og at du bruker litt tid på å stille inn for eksempel lukketid manuelt. Et triks jeg har sett folk bruke er å bruke fjernutløser eller tids-utløser, fordi mobilen vibrerer litt når du trykker på den for å ta bilde.

Det eneste minuset med telelinsen er at den ikke passer 100% med mobilen min, så når jeg er helt zoomet ut ser jeg et svart omriss når jeg tar bilder.

Overraskelse: 60x mikroskop (ja, faktisk)

Tenkte jeg måtte ta med dette óg. Fikk det i presang for lenge siden, men så har det ligget i en skrivebordsskuff siden. Fant det igjen nå nylig og fant ut at selv om klammen som følger med er altfor liten til mobilen min, passer det heldigvis klammen til de nye linsene jeg kjøpte.

Mikroskopet har sitt eget blå og veldig sterke hvite lys, og er «currency-detecting», noe jeg ikke helt vet hva vil si, men som jeg går ut ifra at lar deg se elektrisk strøm? Eller kanskje de mikroskopiske myntene du alltid mister fordi du ikke kan se dem.

60x er ikke verdens kraftigste forstørrelse til mikroskop å være, og jeg har ingen anelse hva jeg skulle brukt dette til, så for meg er dette bare et kjekt lite leketøy.

Samlet inntrykk – pluss og minus

Ble stort sett positivt overrasket over hvor godt alle tre linsene fungerte. De gjør det de skal og tar liten plass, og mobilen min er overraskende flink til å tilpasse seg linsene og ta skarpe bilder. Klammen passet også fint, eller, den passet fint fordi mobilen min heldigvis har deksel. Den lille posen som fulgte med føles hakket for liten for alle tre linsene, så det ble litt «knotete» å ta ut akkurat den linsen jeg trengte. Jeg endte opp med å ha telelinsen i en større pose jeg tilfeldigvis hadde for hånden.

Et ennet lite minus, som sikkert ville vært vanskelig å unngå uten å skreddersy klammen til én enkelt mobiltype, er at hvis klammen ikke passer mobilen 100%, ser du et svart omriss i ytterkantene av bildet som du må bruke litt zoom for å få vekk.

Det største praktiske minuset er selvfølgelig at prosessen med å ta på klammen, ta hetten av linsen du skal bruke, skru på linsen og til sist justere klammen tar litt tid, noe som jo er et minus hvis det for eksempel dukker opp en hjort på tur og du bare har kort tid på deg til å ta bilde før den løper sin vei. Jeg tenker å eksperimentere med å skru linsen på klammen på forhånd, eller å ha klammen ferdig skrudd på mobilen.

Jeg vet det finnes modeller hvor det følger med et lurtmobildeksel og du skrur linsene rett på dekselet, men minuset da er vel at du bare kan bruke det dekselet på mobiler som passer.

Anbefaler uansett disse linsene til deg som kanskje er litt over gjennomsnitt glad i å ta bilder, men som ikke alltid gidder ta med deg kamera eller kikkert på tur, og/eller som ikke vil bruke store summer på mer avanserte linser.

Mysteriet med linsenes opphav

Et annet, litt snålt problem, er at det ikke ser ut som det er mye informasjon om disse linsene på norsk. Eller for den saks skyld på noe språk. Det meste av det jeg har funnet så langt er rare salgs-sider på Google Translate-norsk, og til og med mange av selve linsene ser ikke ut til å ha noe produsentnavn. Pakken jeg kjøpte var bare merket «Good Product», som kanskje, kanskje ikke var navnet på firmaet som lager dem, og resten av teksten på emballasjen var bare reklame på litt snål Google Translate-engelsk.

Der linser til speilrefleks- og systemkamera er tydelig merket med produsent- og modellnavn, for eksempel «SIGMA AF 14mm f/1.8 DG HSM Art NIKON», blir disse linsene bare lagt ut som for eksempel «12x linse til smarttelefon». Eneste med skikkelig produsentnavn jeg har funnet så langt er dette settet fra Sirui.

Leker med tanken om å kjøpe en av 18x-telelinsene jeg har sett på sikt, men det er litt vanskelig når du ikke finner noe særlig konkret informasjon om noen av dem, og det knapt nok er mulig å engang finne ut hva linsene eller produsentene heter. Hvis noen vet hvorfor, så hyl ut. Er oppriktig nysgjerrig på hva grunnen er.

Oppdatering: etter at jeg la ut dette innlegget, fant jeg denne fine artikkelen på Clas Ohlson sine sider, som lenker til noen produsenter som virker veldig seriøse, og som også ser ut til å selge linser som du fester magnetisk til mobilen, noe som jo er litt mer snedig enn å måtte bruke en stor klamme.

Det var også linser der som kostet flere tusen kroner, og det er godt mulig disse gjør det mulig å ta virkelig profesjonelle bilder med et veldig godt mobilkamera.

2 kommentarer om “Tester ut linser til smarttelefon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..