Historie som blir borte

Som jeg har skrevet om tidligere liker jeg å besøke gamle blogger, de fleste av dem fra «storhetstiden» da «alle» hadde sin egen blogg. Gikk inn på en blogg jeg hadde bokmerket, og ble møtt av denne beskjeden —

— og jeg synes dette er veldig trist. Ikke bare fordi noen har mistet en blogg de kanskje har brukt veldig mye tid på og som er full av minner, men fordi jeg også ser på bloggene selv som viktige vitnesbyrd.

Og ja, jeg er fullt klar over at du kanskje trekker på smilebåndet nå. Det er gjerne lett å bare tenke at bloggene bare var barn og tenåringer som skrev om hverdagen sin, og nei, hver for seg er disse hverdagsbloggene kanskje ikke så veldig viktige. Men når mange av dem forsvinner samtidig, er det ikke bare at noens personlige minner forsvinner. Vi mister også en gyllen mulighet til å leve oss inn i en tid som ikke er mer. Det er jo ofte nettopp de mest hverdagslige tingene historikere ser på når de vil se på hvordan det var å leve i en bestemt periode eller et bestemt sted. Vi kan lære mye av å gå gjennom hyttebøker, handlelapper og kvitteringer, postkort og brev, dagbøker og fotoalbum. Noen dagbøker fra «gamle dager» publiseres jo også nettopp derfor — fordi de gir oss innsikt i hvordan livet var på en bestemt tid, eller et bestemt sted.

Bloggene fra et tiår tilbake, før sosiale medier tok over Internett, er som digitale dagbøker og fotoalbum, og mange av dem skriver seg mange år bakover i tid. Hver for seg er de kanskje ikke så viktige, men samlet er de vitnesbyrd, som attpåtil ligger lett tilgjengelige på nettet for alle som vil bla i dem, ikke nedpakket i flytteesker på støvete loft. Hvordan levde de på den tiden? Hva brant de for? Hva slags musikk hørte de på, hvordan designet de bloggene sine, hva slags bilder tok de, hvordan ordla de seg? Blogger har også mange forskjellige tema, du hadde for eksempel blogger som handlet om livet med forskjellige sykdommer, eller å være i en bestemt livssituasjon. Bla gjennom de rette bloggene og kommentarfeltene, så kunne du lære mye om for eksempel livet som barnevernsbarn, kampen mot en psykisk lidelse, eller livet som kreftpasient. Flere av disse er jo også kommet ut i bokform, som boken til kreftpasient Regine Stokke.

Blogger kan være rene skattkister for historikere og sosiologer. Og ja, noen få av dem reddes jo, vi har blant annet arkiveringstjenester som Wayback Machine. Men hvor mange forsvinner for alltid? Nettopp det at blogger ligger i «samlinger» på Internett, som gjør dem så tilgjengelige, gjør dem også veldig sårbare. Selvfølgelig varer ingen nett-tjeneste evig, og det er greit nok at blogg.no og andre tjenester prøver å gi beskjed før de tar dem ned, men hvor mange har eposten de syntes var veldig kul da de var 12? Kunne de ikke tatt initiativ til å bevare bloggene på én eller annen måte?

Blogger, selv de mest hverdagslige og alminnelige, er både «tidskapsler» og personlige minner. De fortjener å tas vare på, så de forblir tilgjengelige, helst på nettet. Jeg slår et slag for et bloggarkiv, for å bevare disse skattene for ettertiden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..