Tilbaketråkk

En ting jeg liker er å utforske nettverk av gamle blogger på nettet.

Jeg sier nettverk fordi kommentarfeltene og lenkene i blogginnleggene binder bloggene sammen. Jeg kan åpne en gammel blogg og klikke på brukernavn i kommentarfeltene og komme til andre unge mennesker med samme interesse, men kanskje forskjellige typer blogger. Ellers så åpner jeg brukerprofilen til hen som har bloggen og finner et par blogger til. Samme bruker har gjerne flere blogger, og så er det kanskje en liste over blogger de følger.

Det var sånn vi fant hverandre før i tiden.

Det spennende er hvor forskjellige bloggene er, både med tanke på tema, utseende, og hvordan bloggen ser ut idag. Noen la aldri ut mer enn et par innlegg. Noen av bloggene er borte for alltid fordi bloggplattformen er lagt ned. Noen er passordbeskyttet fordi bloggeren selv ville beholde den, men kanskje følte de hadde vokst fra den, eller delt litt for mye der til at de ville la bloggen være oppe når de hadde gått videre selv. Mange av innleggene lenker til bilder, nettsider og YouTube-videoer som ikke finnes lenger.

Bloggene som fortsatt er der ute er like forskjellige som… ja, oss mennesker. Noen starter en blogg fordi de vil fortelle om en hendelse eller periode, enten det er en bestemt julefeiring eller et folkehøyskoleår. Andre vil bare «dokumentere» hverdagen med en blogg som kanskje mest er ment for de andre i venneflokken. Andre igjen kan ha en blogg som like mye handler om musikken, filmene eller andre deler av populærkulturen de er interessert i, eller ting de lager selv, eller så trenger de et sted å lufte og diskutere problemer de går gjennom med andre som har det som dem selv.

B A R F O T er en av bloggene jeg fant ved å tråkke gamle stier av kommentarer, profiler og lister over anbefalte blogger. Les nedover i innleggene, så finner du alt fra betraktninger om Mummidalen og livet til en vakker skildring av en helt vanlig hverdagsmorgen. Les kommentarene, så finner du mennesker med sine egne blogger — her er en annen spennende blogg jeg fant ved å klikke på et brukernavn. Blogger og blogginnlegg handler om alt mellom himmel og jord. Psykisk helse, strikking, Burn-avhengighet, meninger om sexarbeid, reiser til fjerne land, hva dialektordene i hjembygden betyr. Kanskje åpner du en tilfeldig blogg og blir slått i bakken over hvor mye arbeid de har lagt i forsidebildet sitt.

Variasjonen er litt av det som gjør det så spennende å bla i de gamle bloggene som fremdeles ligger ute. De gir et innblikk i livene til personene som en gang skrev dem, men også i kulturen for 10-20 år siden, litt som å lese i gamle blader for ungdommer. Mange av bloggerne fra den tiden blogging var så populært, tiden før alle flyttet til YouTube og Instagram, før «influenserne» gjorde at folk begynte å forbinde blogger med selvtillitsdrepende pengemaskiner, er tenåringer. De skriver om hverdagen sin, om å henge med venner, tanker om livet og politikk, kjærlighet og forhold og hvor de har kommet inn på videregående eller høyere utdanning.

Jeg lurer på hvor de er idag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..