Vurderer å forlate Facebook

For en stund tilbake sletta jeg Instagram. Angrer litt på det og kommer nok til å legge det inn igjen, men det er bare fordi Instagram har et fantastisk bilderedigeringsverktøy og det alene er verdt nedlastingen. Ikke fordi jeg savner å legge ut bilder, eller bruke evigheter på å scrolle gjennom alt som ble lagt ut der.

Jeg elsket Instagram i sin tid. Er jo glad i å ta bilder, så det var utrolig kjekt å legge dem ut på Insta og få likes og kommentarer på omtrent hvert eneste ett, og det var alltid en utrolig god følelse å åpne men jeg mistet bare gradvis lysten til å legge ut ting der, og selv når jeg la ut ting og fikk likes fikk jeg mindre og mindre glede ut av det.

Pluss det faktum at Facebook tok over Instagram til slutt, noe som gir meg en sterk uvilje til å delta der fordi jeg ikke føler for å gi Facebook enda mer informasjon om meg selv som de kan analysere og selge. Pluss at både Instagram og Facebook som kjent er programmert for å manipulere deg til å sjekke dem ofte, bli der så lenge som mulig, og dele så mye som mulig om deg selv.

Hovedgrunnen til at jeg personlig sikkert kommer til å slette Face snart er at det eneste argumentet jeg har mot å gjøre det er at det er så lett å kommunisere med vennene mine over Messenger, spesielt i gruppesamtaler — men jeg har jo SMS. Jeg kan ringe folk. Kommer jo ikke akkurat til å miste hele vennekretsen min om jeg forlater Face.

Husker for bare et tiår eller to tilbake, da alle var på forumtjenester rundt omkring. Forum som ikke manipulerte deg til å bli der så lenge som mulig, som ikke brukte algoritmer til å lære masse om deg som du kanskje ikke visste selv engang, og som ikke solgte informasjon om deg til andre selskaper. Vi var ikke samlet på ett sted som vi er på Facebook, men hvorfor skulle vi trenge å være det? Én av tingene jeg misliker med Face er jo faktisk at alt du legger ut kan havne på feeden til andre brukere, så med mindre du er i lukkede grupper har du liksom ikke noe privatliv, og alt du legger ut blir jo lagt ut med det fulle navnet ditt.

Håper egentlig at Face og andre tjenester som dem dør en snarlig død og vi går over til tjenester som ikke utnytter oss. Vet det er vel mye å håpe på, men det ville gjort verden til et bedre sted.

Er vel viktig å huske på at smarttelefoner og sosiale medier er ny teknologi, som vi kanskje ikke er så vant til enda, og vi blir vel gjerne flinkere til å legge dem fra oss med tiden, og mer kritiske til hvilke tjenester vi hiver oss på, og at vi driver mer mot «snillere» tjenester som ikke utnytter oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..