Jeg bryr meg om Paris, jeg — og det betyr ikke at Beirut er mindre verdt

Frankrike_flagg.jpg

Har hatt dette i tankene de siste dagene. Etter at det smalt i Paris var Facebook fort ute med en funksjon som lot deg forandre profilbildet ditt midlertidig for å vise støtte til franskmennene. Folk var raskt ute for å kritisere dem, fordi de mente Facebook også burde tilbudt brukere å støtte Beirut, Syria, og alle andre steder i verden hvor det skjedde fæle ting på samme tid.

Kanskje det. Det var fremdeles en fin gest, og funksjonen blir kanskje utvidet til å også la deg legge ut andre lands flagg fremover. Jeg kunne uansett snudd argumentet rundt og sagt at det kanskje ville vært respektløst av dem å legge ut en funksjon som lot deg støtte Frankrike, og alle andre land i verden samtidig, som om det som skjedde i alle andre land den dagen var like fryktelig som det som skjedde i Frankrike.

Argumentet som ble brukt av de fleste kritikerne var at hvis vi viste støtte til Frankrike, betød det at folk i Beirut eller Syria var mindre verdt. Men selvfølgelig føler vi sterkere for Frankrike. Det er nabolandet vårt. Veldig mange nordmenn kjenner folk derfra, har besøkt landet, bruker franske uttrykk i dagligtalen og spiser franske matretter.

Selvfølgelig bryr jeg meg mindre om Beirut. Det er sikkert en flott by, med hyggelige mennesker og lange tradisjoner, men jeg måtte slå opp byen på kartet da jeg hørte om det som hadde skjedd der. Jeg trodde den lå i Øst-Europa. Noe du helt fint kan få lov å bruke mot meg, men poenget mitt er at Beirut ikke er et sted jeg har et følelsesmessig forhold til. Pluss, selvfølgelig, at det ikke ble drept i nærheten av 130+ mennesker der, noe som betyr at det ikke er en god sammenligning i første omgang.

Som et tankeeksperiment: hvis en god venn av meg ble hardt skadet i en bilulykke, ville det gått mer inn på deg enn hvis du leste om at det skjedde med en vilt fremmed person? Selvfølgelig. Det betyr ikke at personen du ikke kjenner har lavere verdi som menneske, men at du ikke har et følelsesmessig forhold til den personen. Det er en viktig forskjell der.

Blir det ikke like feil å bruke et lands flagg for å vise støtte bare fordi du liksom er moralsk forpliktet til det?

Det er også et faktum at hver eneste gang noen gjør noe godt for andre mennesker, kommer det noen og spør «jammen, hva med…». Leste nettopp en veldig god tekst på Aftenposten om dette. Jeg leste en utrolig fin Nemi-stripe om tema en gang også, men jeg finner den dessverre ikke igjen.

Kanskje det var litt korttenkt av Facebook å bare tilby brukere å skifte til franske flagg, men jeg tolker det fremdeles som en hyggelig gest, som da amerikanerne satte opp store plakater til støtte for Norge etter den 22. juli. Husker ingen klager fra oss om at de ikke samtidig satte opp plakater for å sttøte alle andre tragedier i verden, jeg ble i hvert fall bare veldig rørt.

LasVegas-Billboard-Norway.jpg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..