Disiplin parakrobatikk (acro-balance)

De som leser aviser har sikkert fått med seg en ny trend som kalles ting som «acro-yoga» eller «ute-yoga». Vi sirkuselevene trente denne disiplinen jevnt og trutt, men jeg har ikke skrevet et innlegg ennå fordi det virkelig ikke var min sterke side; men siden denne akrobatikkformen har blitt så utbredt i det siste, tenkte jeg at jeg like godt kunne dele erfaringene mine med akroyoga!

Eller parakrobatikk, som det egentlig heter 😉 .

Aftenposten yoga

Kort og godt om parakrobatikk

God trening for: balanse, koordinasjon, tillit

Gode utgangspunkt:  styrke, mykhet og motorikk

Beslektet med akrodans, akrogym, adagio og «cheerleading»

Parakrobatikk, på engelsk acro-balance, utøves med som oftest to utøvere, selv om flere øvelser kan involvere tre eller flere personer. Den ene personen har rolle som «base», og er trygt plantet på landjorden, mens den andre er «flyer» og for eksempel står på basens skuldre, eller inntar en figur med basen, som over. Balanse og konsentrasjon er sentralt, og ofte kan selv små feil gjøre at du ikke får til figuren du prøver på.

Mixed_Pair
«Mixed Pair in One Arm Flag» Kevahoya, CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons

Øvelser i parakro utfordrer deg på mange måter, men god balanse er, som det engelske navnet tilsier, et veldig godt utgangspunkt. Det er også gjerne en fordel å trene med en person du har tillit til, bare vær forsiktig så dere ikke blir for nære om du ikke er interessert i et forhold; parakro er veldig intimt, og læreren vår som kom fra en svensk sirkusfamilie informerte oss om at de som trener parakro i lag alltid blir sammen 😉 .

Det er også veldig viktig, som i de fleste sirkusdisipliner, å ta sikkerhet på største alvor, fordi du veldig lett kan skade både deg og partnere din om du gjør feil. Bruk gymmatter eller annet trygt underlag, og la folk stå ved siden av og ta imot fall («spotte») om flyer mister balansen.

Hvis du vil begynne med parakro, kan du prøve å finne sirkuskurs nær deg, eller søke på ting som «acro-yoga». Kulturhus og andre samfunnshus har ofte kurs av forskjellige slag, inklusive sirkuskurs. Du kan også forhøre deg hos grupper som driver med for eksempel dans eller fysisk teater.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..