Ingen er bare det du ser (om førstehjelp og holdninger)

11055406_743487122440298_6959047246262623382_nDet er en skulptur i Bergen sentrum, i skyggen av det store bygget til DnB, som forestiller en ung mann uten sko, som sitter med ansiktet vendt bort fra gaten. Skulpturen heter «Mennesket», og foran den er det en plakett hvor det står «ingen er bare det du ser». Skulpturen skal minne de som passerer dem om ikke å dømme, og tenke på de som står «på utsiden» og ikke føler at de er en del av fellesskapet.

Kom til å tenke på skulpturen da jeg så to rimelig rystende statuser på Facebook forleden. Pleier ikke å hive meg på deling av saker som alle andre allerede deler, eller skrive på bloggen om random ting jeg ser på sosiale medier, men gjør et unntak nå, for disse to var skikkelig drøye.

Den ene handlet om en jente med epilepsi som ble skjelt huden full og forlatt i veikanten av to fremmede etter å ha fått et kraftig epilepsianfall, med beskjed om at de håpet hun kom til å dø der. Innlegget «traff» tydeligvis flere enn bare meg, for det er i skrivende stund blitt delt over 4500 ganger på Facebook, og jenta det gjelder er blitt kontaktet av alt fra lokalaviser til VG.

Hun valgte til slutt å stå frem i Rana Blad (artikkelen krever at du er abonnent), og selv om hun ble veldig satt ut av all oppmerksomheten hun fikk, sier hun at hun er glad for at hun gjorde det, fordi det kanskje ville få flere til å tenke seg litt om, slik at andre slapp å oppleve det samme som henne. Leste et annet sted på nettet at folk med epilepsi ofte isolerer seg fordi de er redde for å få anfall foran andre mennesker, og tror ikke opplevelser som dette akkurat hjelper.

Den andre episoden handler om en jente som gikk på bensinstasjon iført et helt vanlig sommerantrekk, og ble anklaget for å være «hore» av de øvrige kundene på bensinstasjonen, og fikk høre kommentarer som «gå foran meg i køen, du, du vet aldri hva hun bærer på». Fordi hun gikk med shorts og singlet.

Ingen er bare det du ser. Har kommet inn på dette på bloggen før, i et innlegg om tigging og hjemløse, men føler for å skrive om det igjen nå, for blir bare så opprørt, og enkelte trenger tydeligvis å lese dette. Da jeg var i hjelpekorpset, var jeg med på en øvelse hvor vi skulle finne og redde en ung jente med diabetes og føling ut fra skogen. De som hadde øvelsen fortalte oss at føling kan fortone seg som fyll for forbipasserende. Har óg flere venner med krystallsyke, som gjør at de kan få svimmelhetsanfall, eller være konstant svimle. Kanskje det også kan fortone seg som at de er beruset, med påfølgende dømming fra omverdenen.

Tror og håper at de som etterlot jenta i artikkelen over i veikanten har fått med seg Facebook-statusen og/eller avisartikkelen og har det ganske forferdelig med seg selv akkurat nå, og håper det gjelder flere der ute fulle av fordommer og dårlige holdninger. Du har både en moralsk og juridisk plikt til å hjelpe folk i nød. Ser du en person som ligger bevisstløs, eller som ser ut til å være dårlig eller trenge hjelp, så gå bort til vedkommende og sjekk hvordan hen har det. Inntil du har gjort det, vet du faktisk ikke om vedkommende har føling, hjerteproblemer, epilepsi eller en hvilken som helst annen tilstand som kan kreve at du gir førstehjelp; og om vedkommende så er ruset på stoff eller alkohol, eller for den saks skyld alkoholiker eller narkoman, så er hen fremdeles et menneske, med egenverdi og pårørende som er glad i ham eller henne.

For øvrig er det forbudt å etterlate mennesker i en hjelpeløs tilstand (§288 i Straffeloven), og dette er noe du faktisk kan bli straffet for. Med opptil tre års fengsel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..