Til russen

Russ_i_tog_Wikimedia_commons
Russ i tog (Wikimedia Commons)

Leste dette innlegget, og dette, om hvordan arbeidet mot overgrep hos russ har en tendens til å overfokusere på å be jenter være forsiktige, og om hvordan vi burde lært mer om grensesetting, og ble inspirert til å bidra selv.

Før vi begynner, basert på kommentarfeltet under den første artikkelen: nei, det er ikke «generaliserende» og «stigmatiserende» mot unge gutter å fortelle dem om grensesetting og hva som er greit og ikke greit. Vi forteller ungdom om narkotika i skolen også, selv om vi vet at ytterst få i hver skoleklasse blir stoffmisbrukere. Litt vanskelig å vite på forhånd hvem som blir overgripere eller hekta på stoff, og da må vi faktisk nå ut til alle.

Jeg er dog enig i at også jenter burde lære om grensesetting (jeg kjenner én som har grovt mishandlet kjæresten sin, og én som har begått et seksuelt overgrep). Rett skal være rett, så jeg holder meg til kjønnsnøytrale ord, selv om jeg selvfølgelig også anerkjenner at trakassering og overgrep rammer jenter langt oftere enn gutta.

På med russelua, så setter vi i gang!

1. ikke vær innbilsk.

At noen smiler og er snille med deg, spanderer drinker på deg, lar deg spandere drinker på dem, eller vil bli med deg hjem, eller til og med sove med deg, betyr ikke automatisk at vedkommende vil ha sex med deg. Ikke overtolk signaler. De fleste av de som er hyggelige mot deg på fest prøver faktisk bare å være hyggelige mot deg. Ikke bygg opp falske forhåpninger. Og selv om så alle signalene er der, så er det fremdeles en veldig god idé å spørre først.

2. du har aldri krav på sex.

Uansett hvor urettferdig du måtte oppleve et avslag eller hvor sterkt du føler noen «legger opp til noe», gir det deg ikke rett til å forgripe deg på personen du føler deg «lurt» av. Overgrep er overgrep, og uansett hvor «rettferdig» du føler en voldtekt måtte være, så påfører den fremdeles offeret ettervirkninger det kan ta mange år å jobbe seg gjennom. Mange som sier «nei» i siste sekund gjør det fordi de ikke har turt si eller gjøre noe før, eller så har de kanskje ikke sett hvor det bar hen (se 1).

Kanskje irriterende for deg, men det hjelper ikke å mase om hva den andre personen la opp til, hvor fælt det er å måtte ligge ved siden av en naken kropp uten å få kos, eller hvor urettferdig det er å ikke få sex selv om du har spandert en hel øl: overgrep er overgrep. Var på et seminar om overgrep en gang, og de som hadde seminaret uttryktet dette veldig godt: «vi vet at når du er ung, er kroppen full av hormoner og følelser, og at dette blir sterkere når du ha alkohol innabords, og kommer det i tillegg en skjønn jente, så kan følelsene i hvert fall gå i taket – men hvis du har problemer med å håndtere det, så gå ut i skogen alene, ta deg av problemet ditt alene, og kom tilbake når du igjen er klar til å være med folk».

3. nei betyr nei.

Som foreleserne våre sa det: sex skal være frivillig, likeverdig og lystbetont. Hvis du vil ligge med noen og opplever at vedkommende ikke vil, så la vær. Sier noen nei, uansett hvordan, så ikke mas deg til sex, fordi dette også vil få personen gjennomfører samleie med til å føle seg jævlig i ettertid.

Husk óg at en situasjon der noen prøver å presse deg til sex, selv om vedkommende er en venn, faktisk kan virke skremmende. Noen tør ikke gjøre mer enn å si nei, og flere av dem igjen tør gjerne ikke engang si det på en «fast og bestemt» måte, og er noen først i gang med å forgripe seg på deg, er det veldig sannsynlig at du reagerer med å «fryse», og ikke klare å gjøre motstand samme hvor mye du prøver, eller at du ikke tør forsvare deg fordi du er redd for å bli utsatt for voldshandlinger i tillegg til overgrepet. Mange som blir voldtatt opplever en veldig sterk redsel for å dø.

Med andre ord: et nei som ikke høres alvorlig ut, eller fravær av fysisk motstand, signaliserer ikke at personen godtar det du gjør, og ulikt hva enkelte fremdeles dessverre tror, er voldtekter uten bruk av vold, trusler eller tvang fremdeles traumatiserende. Det er ikke bruken av vold som skaper ettervirkninger, det er det at noen trår over grensene dine uten å tenke over hva det gjør med deg.

Hvis samtykke fremdeles er komplisert å skjønne, så tenk på det som å tilby noen en kopp te.

4. hvis du ser noe, si noe

Hvis du ser noen på en fest bli trakassert eller utsatt for noe du ikke mener er greit, ikke vær redd for å si fra til vakter eller ringe politiet. Det samme hvis du for eksempel hører et skrik og får en følelse av at noen kan trenge hjelp. Det at mange andre kan reagere, betyr ikke at noen kommer til å gjøre det (dette kalles tilskuereffekten), og ofte tar det veldig kort tid å sjekke om det virkelig er noen som trenger hjelp, så får du heller risikere å føle deg litt dum eller hysterisk etterpå om du kom løpende og det ikke var noe som skjedde.

5 (kort tillegg): om ordet voldtekt.

Ser enkelte påstå at det ligger i ordet voldtekt at handlingen må innebære vold, eller siterer norske lov- og ordbøker for å støtte at «voldtekt» må innebære vold.

Veldig kort svar, siden disse tingene virkelig sier seg selv:

 1. Igjen, det er selve voldtekten, det at noen krenker grensene dine på en så grov måte, som er traumatiserende, ikke eventuelle voldshandlinger, så det gir mening å inkludere all voldtekt under ett ord, uavhengig av brutalitet.
 2. ikke alle ord og uttrykk i språket vårt skal tas hundre prosent bokstavelig. Et «trollbundet» publikum er faktisk ikke bokstavelig talt bundet fast, og i hvert fall ikke av troll.
 3. ordet «vold» kan ha flere betydninger. «Å ha noen i sin vold» innebærer for eksempel heller ikke nødvendigvis voldshandlinger.
 4. ords mening og kontekst forandrer seg faktisk over tid. Eksempelvis kan jeg som mann bli «jordmor», og «ekteskap» er ikke lenger bare mellom mann og kvinne.
 5. lovene i landet vårt forandrer seg også over tid, i takt med økt kunnskap og bedre holdninger; se jødeparagrafen og forbudet mot homofili.

6. på tross av alt: ikke glem å ha det gøy, tross alt du er bare russ én gang 😉 !

Nei er nei Amnesty-plakatKilde: Amnesty

Om du selv er utsatt eller pårørende, kan du begynne med å se rådene under «Om voldtekt» på dixi.no.

2 kommentarer om “Til russen

 1. Først vil jeg takke for kommentaren du skreiv på bloggen min.
  Etter at jeg la ut mitt innlegg der på bloggen min. Har jeg fått enorm respons.

  Utrolig bra skrevet.

  Hjelper også at menn utrykker sine meninger, og ikke bare henger ut oss jenter.

  Likt av 1 person

  • Tusen takk 🙂 !
   Mhm, la igjen noen kommentarer på Aftenposten-artikkelen også, selv om jeg ikke orker gå i diskusjon med de som svarer meg. Syns virkelig ikke det er så mye å be om at dette blir mer «likestilt» og nyansert, altså at det ikke bare handler om «jenter som ikke passer på seg selv». Liker «kampanjen» Aftenposten har på gang nå.

   Bra du har fått enorm respons på innlegget ditt 🙂 ! Stå på!

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..