Tiggere og hjemløse og sånn

Oppdatert 17. november 2014

Wikimedia Commons

Har som sikkert mange andre i Norge tenkt mye på tigging de siste dagene, og har lyst å dele noen tanker og whatnot om fenomenet med tiggere, hjemløse og stoffmisbrukere i verdens rikeste land. Har riktignok aldri vært i en sånn situasjon selv, men jeg har jobbet frivillig med folk som var hektet på stoff, og har de 90 studiepoeng med sosialt arbeid fra Sogndal, og jeg kan lese fagstoff som alle andre.

Det jeg egentlig bare ville si, er at det irriterer meg veldig at det er så vanvittig mye synsing og generalisering ute og går. Jeg har hørt veldig mange si at de som er hjemløse i Norge (altså alle 6000, og formodentlig alle de syv hundre barna) bor på gata fordi de vil det selv. Jeg har hørt folk snakke om tigging som om det var snakk om én stor gruppe, og at alle som tigget hadde samme bakgrunn, motivasjon og livssituasjon. Jeg har hørt så mange rasistiske uttalelser om romfolket at du skulle trodd det ikke var mennesker det dreide seg om. Det er rart at vi har så mye sympati for hjemløse, tiggere og andre vanskeligstilte når de opptrer i fiksjon, som karakterene i Oliver Twist og Les Miserables, men samtidig møter mennesker i samme situasjon så fiendtlig og fordomsfullt i virkeligheten.

Noe av det stammer nok fra den typiske reaksjonen de fleste av oss får når vi ser andre i nød – vi rasjonaliserer og bortforklarer og sier at «ja, men de er vel vant til å ha det sånn», eller «jo, men de hadde sikkert fått hjelp fra staten om de bare hadde villet» – men det er skremmende mye fiendtlighet ute og går òg. Når enkelte for eksempel sier at de er lei aggressive tiggere har jeg full forståelse for det, men når de så uttaler at de vil forby all tigging på grunnlag av dette, da blir jeg bekymret for at det ligger mer under.

Og med fordomsfulle holdninger kommer tilsvarende dårlig oppførsel. Hjemløse, tiggere, gatemagasinselgere, til og med bare mennesker som kanskje i noens øyne ser «slitne» ut, risikerer å bli skjelt ut, spyttet på, eller til og med utsatt for voldshandlinger. Hva dette gjør med psyken til mennesker som allerede er langt nede og som ofte allerede har opplevd mye fælt, virker det ikke som om enkelte tenker på, ei heller på hvor mange det går ut over som ikke er stoffmisbrukere eller uteliggere i første omgang. Det er nok av hjerteskjærende eksempler på «normale» mennesker som er blitt behandlet som dritt av fordomsfulle mennesker, til og med helse- og omsorgsarbeidere.

Det finnes forskning på disse temaene som på alt annet, for eksempel her, og du finner lett stoff om du bare
leter, men det virker som om fakta plutselig ikke er så viktig lenger når narkotika, tigging eller bostedsløse er tema, og føler det er veldig mye synsing og uvitenhet, og at dette påvirker holdningene våre, og kanskje i sin tur også politikken til regjeringen vår.

Så unnskyld hvis jeg høres veldig ut som en prektig sosionomstudent nå, men det er en grunn til at folk gjør som de gjør, og det er tusen måter å ende opp både i en situasjon som bostedsløs eller tigger, eller å begynne å misbruke rusmidler, enten i korte eller lengre perioder. Greit nok at noen gjør dårlige valg. Greit nok at enkelte mest av alt kanskje trenger et spark i baken, men det er mange andre igjen som har «falt mellom stolene» i systemet og ikke fått god hjelp, om de har fått hjelp i det hele tatt, eller som ikke kan nyttegjøre seg hjelpen de får.

Tenk på hvor mange forskjellige grunner det er til å tigge eller havne på gata. Det er en stor forskjell på en 16-åring som rømte hjemmefra på grunn av overgrep, en 15-åring som har rømt fra et asylmottak, en 18-åring som har store problemer med rus eller psykisk sykdom, og en 22-åring som faktisk opplever at gata er bedre enn hospitsplassen hun fikk av kommunen.

Jeg har en venninne som tidligere har gått på narkotika, og som bare fikk tilbud om hospitsplass da hun mistet leiligheten sin, og hun fortalte meg at det var fullstendig uaktuelt siden hun da visste at hun ville havne tilbake «på kjøret». Hva gjør de som havner i hennes situasjonen, men ikke finner et nytt sted å bo på leiemarkedet, eller ikke har penger til å leie i første omgang, eller ikke har et nettverk av venner å ty til?

Personlig tror jeg faktisk at jeg i hvert fall ville vurdert sterkt å finne et sted å sove på gaten (ikke at jeg har gått på stoff i virkeligheten), og dette går faktisk igjen hos mange som havner i denne situasjonen i virkeligheten. Eller som en uttalte under et studie, «kommunale leieboliger kan fungere som en bolig, men ikke som et hjem».

Så neste gang du kommer forbi en person som ber om penger, eller bor på gaten, eller som du bare synes ser «sliten» ut: husk at du faktisk ikke vet noe som helst om den personen, eller hans eller hennes forhistorie, og at det er veldig lett å ta fullstendig feil av vedkommende. Minnes en Pondus-stripe hvor Pondus og en kamerat var på butikken og denne vennen ser en veldig rufsete og trøtt mann subbe i ørska med handlevogn. Han kommenterer at denne mannen så veldig sliten ut, hvorpå Pondus svarer: «han er nybakt far. Mangel på søvn».

Anbefaler for øvrig boka «Uteligger» av Ole Martin Holte, og P3-dokumentaren En uke på gata. Dette er erfaringene til to personer som valgte å bo et kort tidsrom på gaten for å «kjenne på kroppen» hvordan det kan oppleves.

29 kommentarer om “Tiggere og hjemløse og sånn

 1. Bra innlegg!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  Liker

 2. Man kan sikkert syns syn på romfolkene, men det er jo slik at ved å gi skarve kroner til dem du avhjelpe ikke situasjonen. Det er livstil til romfolkene må sette spørsmål tegn. Norske sigøynere mottar formidabel hjelp av offentlig men de vil ikke forandre sin levesett. For å komme bort fra fattigdommen ungene må sendes på skolen. Romfolkene utnytter sine barn fra ung alder ved å tvinge dem til å stjele og tigge. Tenk om det.

  Liker

 3. er enig med deg, men synes denne var litt merkelig fordi jeg har aldri hørt om rasisme mot dyr: «Jeg har hørt så mange rasistiske uttalelser om romfolket at du ikke skulle trodd det var mennesker det dreide seg om.»

  Liker

 4. Morsomt med et innlegg som klager over at det er for mye synsing om tigging – som innledning til å synse om tigging. For øvrig leste jeg bare noen linjer – ettersom jeg er enig at det synses for mye om dette og gidder derfor ikke å lese enda et innlegg i denne debatten

  Liker

 5. Romfolk er upopulære med god grunn. Det fins massevis av fattigfolk som kommer til Norge. Men det er bare romfolk som tigger, det er bare romfolk som driter ned parker. Bortsett fra en og annen innbruddstyv, oppfører de andre seg. Alle andre vet at offentlige toaletter og søplekasser virker fint for de fattige også. Og de kommer hit for å jobbe, ikke for å tigge. Romfolk er ikke spesielle, de trenger simpelthen ikke holde på som de gjør.

  Liker

 6. jeg synes det er mye tull i det som du skriver.

  Naturen og livet er tøft her i Norge med 4 store og kraftige årstider.

  menneskene blir der etter, som hjemmet deres er, enkelt forklart.

  selv har jeg to kraftige skader i kroppen, der smertene kan vare i 24 timer i døgnet. ingen kan hjelpe meg, unntatt medisinen.

  når en tigger spør meg om penger, så spør jeg ham om han kan hjelpe meg med smertene mine, og det kan han ikke, da kan ikke jeg heller hjelpe ham.

  fikk vi i Norge hjelp av sigøynerne da vi var fattige i Norge??? nei dem tigget og stjal fra oss som ravner og gjorde oss enda fattigere, slik dem har gjort det i mange hundre år. når i historien har dem hjulpet oss, slik at vi skal hjelpe dem nå????

  jeg begynner ikke med stoff eller alkohol, fordi da jeg gikk på skolen så lærte vi at slike ting gjør tingene kun verre, og det har jeg hørt på.

  det finnes altfor mange egoister som ikke vil høre på gode rå og andres erfaring, og dem skal man synes syn på ??? glem det, det blir for dumt.

  mange av disse menneskene som du tenker på har en god helse, men dem vil ikke gå den tøffe vegen, som livet kreves av dem. slik naturen er tøff mot oss alle.

  hvorfor er naturen tøff mot oss???? fordi vi selv skal blir tøffe og tåle utfordringer, som rammer oss, og siden finne en veg ut av det, slik at vi kan holde ut, uten å begynne med stoff eller annet djevelskap.

  hvorfor har vi disse krigene og djevelskapen i verden????? fordi vi ikke skal bli slik som disse menneskene, som skaper krig og djevelskap og smerter inn i samfunnet vårt. vi skal lære av andre, og siden forstå hva slike ting fører til, der man utmatter andre og samfunnet med sin være måte.

  disse menneskene lærer oss andre mennesker, hvordan vi ikke skal leve.

  menneskene trenger Jing og Jang eller godt og vont, surt og søtt, natt og dag eller dualiteter.

  hvordan kunne man vite hva som var godt eller søtt, hvis man ikke hadde smakt dei sure eller bitre tingene????

  det er ut av dualiteten vi lærer livet å kjenne.

  livet til ett hvert menneske kan være tøft, og kan være tøffere enn hva disse tiggerne livet er.

  andre mennesker kan ha strevt eller jobbet for deres rikdom. har eller vil disse menneskene det?????

  unnskyld meg.

  Liker

 7. Som samfunn tar vi ansvar på våre egne. Dette gjelder i alle samfunn.

  Spørsmålet er bare hvem omfatter samfunnet. Enkelte mener at «samfunnet» er alle mennesker på jorda. Enkelte mener at det er familien sin, og intet mer. Uansett hva definisjonen er, så finnes det en grense på hvem du inkluderer som «dine egne».

  Hvis du er en av disse som forkynner at samfunnet er alle mennesker; synes du ikke det blir moralsk feil å gi 100-lappen til en overvektig godt person som både røyker og kjører helt OK bil når du vet at det finnes barn i verden som dør av malaria som det koster 10 kroner å bli behandlet mot?

  Synes du ikke det blir feil å prioritere det som er rett foran dine egne øyne samtidig som andre dør fordi du ikke ser de?

  For en ting er helt sikkert; det er ikke mulig å redde alle. Det er trist, men det er også sant.

  Så da må man velge.

  Du velger den ulykken som blir presentert deg, og deg om det. Alt jeg ber deg om er å akseptere at andre mennesker ikke velger det samme som deg.

  Liker

 8. det er sant . jeg så en gang de dritteti gate . de stjal , de tok bussen ute å betale , m, når de ble tatt , slipp de fikk bot

  Liker

 9. Syns det er veldig greit med mennesker som påberoper seg retten til vettet. Må jo være hyggelig å kunne være «humanist» og sende regningen til andre. Har selv mye sigøyner blod i årene og vet at det ikke er en rase men en livstil. Livstilen er reindyrka egoisme, de vil ikke innordne seg fordi de da må være med å dra lasset for andre, som ikke er i slekta. Forresten så er ikke slekta viktig heller

  Liker

 10. Jeg ser du skriver «hvis», men følte likevel for å påpeke at jeg faktisk ikke har skrevet noe i teksten om hvorvidt jeg gir penger til tiggere, eller hva jeg mener om folk som gjør eller ikke gjør det;). Blogginnlegget handler om at en ikke skal generalisere eller dømme. Så ja, jeg har den største respekt for deg om du gir penger til for eksempel malariabehandling.

  Liker

 11. Sigøynere fra Romania og Bulgaria som tigger finnes nå i 11 europeiske land, også Spania og Portugal.

  Spania har hatt en stor sigøynerbefolkning i flere hundre år, så der vet de hvordan man skal hanskes med dem. Italia kjører en beinhard linje mot dem.

  Folk må gjerne få tigge, men ikke slik som disse sigøynerne gjør.

  Liker

 12. tigging er en uting….morals, etisk, økonomisk…..sånn er det. Velferdstaten Norge er bygget opp via arbeid, slik bør det være…

  Liker

 13. Hadde Romenerne, Sigøynerene oppført seg så hadde det vert helt annerledes.. Går jo opp og ned gata og prater i nye mobiltelefoner, Bryter opp Frelsesarmeens og andre tøy innsamlingsbokser og tar tøy fra de, Later som de har en skade, og i neste øyeblikk er de plutselig friske eller har en annen skade,
  Mange gir seg heller ikke før de får en slant. Så jeg mener de har gitt seg denne negative holdningen helt av seg selv.

  Liker

 14. EU må innføre visumplikt for øst-Europa. Alle de rike landene opplever problemer med fattigpakket som kan skli fritt over grensene.

  Liker

 15. God artikkel! 🙂

  » Det er rart at vi har så mye sympati for hjemløse, tiggere og andre vanskeligstilte når de opptrer i fiksjon, som karakterene i Oliver Twist og Les Miserables, men samtidig møter mennesker i samme situasjon så fiendtlig og fordomsfullt i virkeligheten.»

  Jeg tror årsaken til er at i fiksjon møter man en stilisert framstilling der karakterene opptrer rimelig rasjonelt og uten store fordringer til dem som kan hjelpe. Og da er det lett å få sympati for de fattige og forholdsvis enkelt å hjelpe også. I virkeligheten møter man noe annet. Tiggere og andre fattigfolk har ofte en veldig selvdestruktiv innstilling, opptrer lite rasjonelt og har større fordringer til de som kan hjelpe. De kan endog sette seg selv i enda vanskeligere situasjon for å framkalle den sympatien som kan utløse hjelpen de ønsker. De er ofte fattige fordi de ikke klarer å bryte med det ødeleggende tankesettet sitt.

  Uteliggere har mistet kontrollen over livet sitt og klarer ikke å gjenvinne den ved egen hjelp. Rusmisbruket døyver noe av plagen ved å være i en slik situasjon, men bidrar sterkt til å semetere deres situasjon.

  Jeg skrev også en artikkel om romfolk, «Rom for romfolk?» (Jeg får ikke Open-ID til å virke mot din nettside, derfor anonym kommentar), og ble linket til av VG. Mitt hovedanliggende er at disse folkene også har et menneskeverd, selv om de ikke steller seg så bra. Der kom noen hyggelige kommentarer, og skuffende mange foraktende og hatefulle kommentarer, noen tydelig rasistiske også. Det var hjerteskjærende, men på en litt annen måte enn å se på uteliggere.

  Disse foraktende folkene gjør heller ikke eget liv og andres liv enkelt med å spre så mye forakt. Det er etter mitt skjønn ikke rasjonelt det heller, selv om det kan forklares. Forklaringen er ikke bare lite empati, men også de negative konsekvensene de opplever i forhold til uteliggere. Man må jo nødvendigvis møte negative erfaringer med uteliggere og fattige, de greier jo ikke bedre, fordi tankesettet deres er forstyrret. Som sagt er det mye derfor de er fattige. Derfor er det helt feil å fovente at uteliggerne skal opptre annerledes. Hvis ikke hadde de høyst sannsynlig hatt en annet liv, hatt boevne og tak over hodet.

  Det går faktisk an å hjelpe disse uteliggerne og det gjøres blant annet ved Evangeliesenter-kontakten i Osterhaugsgate i Oslo. Jeg er mer usikker på hvordan man kan få bidradd til noe positivt overfor de som sprer forakt mot fattige og uteliggere.

  Liker

 16. Hvorfor ikke bare gjøre det ulovlig for folk å gi penger til tiggere?
  Betal heller for et magasin, gi klær og mat, men dropp pengene.

  Liker

 17. Snedig, du starter nesten å skrive at folk synser og generaliserer, når du gjør eksakt det samme i ditt innlegg. Selvmotsigelse much?

  Vi kan jo starte enkelt.
  Dersom en har lite nok penger i Norge, så kan man få penger fra sosialkontoret, det er ingen som egentlig «må» tigge. Med mindre du mener å tigge er å fylle ut en søknad fra sosialkontoret.

  Når det er sagt, så skiller norske tiggere seg ganske godt ut fra utenlandske tiggere, og da særlig «romfolket»

  Romfolket i Romania, har flere rettigheter enn rumenere i Romania, gratis skole fra barneskole til videregående skole. Men barna får ikke lov å gå på skolen, fordi de skal brukes til tigging.
  Er det riktig at vi skal ha sympati for noen som ikke vil annet enn å tigge?
  Det er for det første ikke gratis å reise til Norge. Det er heller ingen som tvinger dem til å dra hit, med andre ord, det er selvvalgt.
  Siden 1500-tallet har romfolket vært ett folkeslag som har vært mislikt. Og ett folkeslag blir ikke mislikt uten grunn (se vekk fra jødene, men der igjen, så er ikke dette representativt for flertallet) Flertallet av nordmenn liker ikke romfolket.
  Og dette av flere grunner, de forsøpler hvor de enn går, de stjeler og begår andre kriminelle handlinger, de ønsker rett å slett ikke å gjøre noe selv for å komme ut av den situasjonen de er i.

  Eksempel: En bekjent gikk forbi to romfolk som tigget, på det ene skiltet stod det «bla bla bla trenger penger til mat» på det andre skiltet stod «bla bla bla trenger penger til mat»
  Denne bekjente ga ikke penger, men gikk inn på senteret hvor de satt utenfor, kjøpte en pose med klær, og en pose med mat, og ville gi dette til de som tigget. Det stod trossalt på skiltet at de trengte mat og klær.
  Hva var reaksjonen til disse to når han ville gi det til dem? De ble dritforbanna, tok ikke imot det og skjelte han ut.
  Hæ? For meg virker det da som de egentlig bare ville ha penger, og absolutt ikke trengte hverken mat eller klær. Noe som jeg tror jeg har ganske rett i.

  Min bedre halvdel bor i Oslo og går forbi Oslo s hver dag, der står romfolket samlet om morgenen og fordeler bilder og lapper seg imellom. Dvs, de fordeler bilder av «ungene sine» (som tydeligvis er noen random barnebilder) og lapper som det står ulike ting. Alt fra lapper hvor det står at de har 4 unger hjemme og vil reise hjem osv, og på andre lapper så står det 6 unger. Løgn alt sammen.

  Og disse skal vi ha sympati for?

  De som selger Asfalt, eller =Oslo, de gjør i det minste en innsats selv, de «jobber» – Vel, det gjør jo Folk er Folk også, men jeg misliker hele organisasjonen. Og attpåtil så har vi lover og regler her i landet om at turister kan oppholde seg her i 3 mnd, romfolka har vært her i langt mer enn 3..

  Så at du sitter der å forsvarer noe du ikke har peiling på, syns jeg er helt bak mål!

  Og å gi penger til tiggere, vil ikke føre til noe som helst annet enn at de tigger mer, de vil alltid tigge. Og se bare på de 56 milliardene som ble sendt ut av landet i fjor, hvor mye av dette kommer fra tiggere som sårt trengte penger?

  Nei, du må nok mer enn å lese litt litteratur for å skjønne hva som virkelig foregår her i landet tror jeg!

  Liker

 18. Det som er kanskje litt merkelig. Før vi fikk lovlighet for tigging hadde vi ikke romfolk i massevis. «Bare» de som er avhengige av narkotika, og sultne fikk tigge i fred.

  Når det ble legalisert fikk vi en hel haug med romfolk…..

  Antar at det går tilbake til slik som det var hvis tigging igjen blir ulovlig!

  Kanskje «alt var bedre før», men i dette tilfellet er det….

  Liker

 19. Mhm. Var en som sa i en dokumentar en gang (Åra som går, ligger gratis ute på nett) at «vi ser på narkomane på gata som folk som har det veldig illle. Men mange av de du ser har aldri hatt det så bra». Han siktet til at dette gjerne er mennesker som for eksempel har opplevd omsorgssvikt og overgrep hele barndommen, og endelig har funnet et miljø hvor de er omgitt av likesinnede med lignende erfaringer som forstår dem, og rusmidler de kan bruke til å døyve smerten etter dette.

  Er og mange som er veldig mistenksomme og/eller fiendtlige ovenfor oss «vanlige» folk, dels på grunn av måten de blir møtt på i første omgang. Hvis noen ser på samfunnet vårt som noe fiendtlig som hater dem og bare vil dem vondt. Jeg husker en gang jeg jobbet frivillig på Megafonhuset og en av selgerne skulle på visning, og hun var veldig engstelig og usikker og spurte «ser jeg ut som en narkoman?». Har for så vidt forståelse for at det er vanskelig å ta steget ut i det «vanlige» samfunnet om du er så usikker.

  Selvfølgelig velger folk selv å begynne med rusmidler, selv om det selvfølgelig finnes nyanser her òg. De som kanskje «havner med feil folk» begynner med alkohol eller stoff i en alder av 11-14 har gjerne ikke oss voksne sin kunnskap og dømmekraft, for eksempel.

  Takk for tilbakemelding!

  –Øyvind (som har bloggen)

  Liker

 20. Hei!
  Kristian har forstått mye.
  Ta et veldig vesentlig moment til.
  Det som skjer blant sigøynerne er jo at det er organisert kriminalitet bak det hele. Noen på toppen skor seg på de som sitter på nivåene under. Nederst sitter de største sliterne, som må bli sittende ute med koppen foran seg til lange, avtalte tider.
  Hele systemet er kjeltring-basert. De store pengene kommer fra annen kriminalitet på siden av det hele.
  Lurer av og til på om det er de aller mest blåøyde (naive) her i landet som går tilsvarende sosionom-retninger? Der skulle man jo tro at fakta skulle være interessant.
  Sett et par smarte detektiver til å følge noen av romfolkene en periode og avdekk hva de driver med.

  Liker

 21. Har du sett en norsk by (feks Bergen) etter en fuktig lørdagskveld? Har du hørt ryktet norske turister har på seg i utlandet? Nei, sorry, men det er langt ifra bare de mer «håpløse» romfolkene som ikke forstår hvordan en skal oppføre seg i det offentlige rom, eller hvordan søppelspann fungerer.

  Liker

 22. Anonym: Jeg lurer på om du kunne fortelle meg hva konkret, om noe, du tolket som naïvt i blogginnlegget mitt, siden du trekker inn dette? Kan du ha lagt mer i teksten min enn det jeg faktisk skrev? Hadde jeg for eksempel påstått at det ikke forekom kriminalitet eller uærlighet blant sigøynere, er jeg enig i at det ville vært en ufattelig naïv ting å gå rundt å tro, men det har jeg altså ikke gjort. Budskapet i teksten min er at alle har sin historie og sine grunner, gode som dårlige, til at de endte opp der de er, og at de igjen lider under fordommer, diskriminering, hets og vold. Kristian får kalle innlegget mitt synsing og generalisering alt han vil, men jeg står ved det jeg skriver og det er også forholdsvis lett å underbygge.

  Du skriver også at du vil sette detektiver på «noen av romfolkene». Hvorfor vil du det, og hva skulle det i så fall bevise? Jeg håper du forstår at disse få ikke ville være representative for romfolk i Norge, eller de to til fem millionene romfolk Encyclopædia Britannica anslår at det finnes i verden.

  Kristian Mikalsen: takk for langt svar, men tror du også legger mer i innlegget mitt enn jeg faktisk skriver. Spesielt stusser jeg over at størstedelen av kommentarene til både deg og «Anonym», og flere andre her, primært handler om romfolket, som knapt nok ble nevnt i innlegget mitt, og da bare som en bikommentar om at det florerer med rasistiske og fordomsfulle holdninger mot dem (som jeg føler blir illustrert veldig bra i kommentarfeltet her). Jeg skrev om tiggere, hjemløse og vanskeligstilte i samfunnet generelt, altså langt, langt flere enn bare den andelen romfolk som driver med tigging.

  Påstanden din om at folkeslag ikke blir mislikt uten grunn tror jeg at jeg overlater til representanter fra forskjellige forfulgte og diskriminerte grupperinger rundt om i verden å svare på. Henvend deg til dem.

  mvh
  Øyvind (som har bloggen)

  Liker

 23. Hei, veit ditta er eit gammalt innlegg. Men kan nokon svare meg på korleis tiggerene altså i levande live på gata veit navnet mitt. Eg såg om eg hadde med kort og mobil og det hadde eg. Men det var ein dame (tiggar) som spurte om eg kunne handle dei siste varene for meg.Eg stod i anna kø enn ho og. Eg kjente ikkje ho ein gang. Eg prøvde og å seie at det er gratis vatn her i springen, men ho ville ikkje høyre på meg.

  Eg lika generelt ikkje å gå i butikkar. Men eg syns det var ubehagligt, så eg endte med å betale for ho.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..