Disiplin klovn

Klovning er vel en av de mer universelle sirkusdisiplinene. Det finnes så vidt jeg vet to typer klovner, de som gjør koreograferte ting på scenen eller i manesjen, og de som går rundt blant folk og for eksempel er pauseunderholdning eller besøker barn på sykehus. Så finn frem barnet i deg og ta på et par altfor store sko, vi skal ha om klovning!

Kort og godt om klovning

God trening for: teater- og teatersport-ferdigheter.
Gode utgangspunkt: spontanitet, humoristisk sans, gode sosiale antenner og mot til å gi av seg selv.

Sirkusklovning er en helt egen form for humor. En klovn er gjerne både naïv og uskyldig, og alt rundt ham eller henne er nytt, spennende og gjerne utrolig vanskelig og komplisert, og en god klovn vet å gjøre selv den mest kjedelige eller hverdagslige gjøremål forunderlig, uoverkommelig, og hysterisk morsomt. En i klassen min hadde for eksempel et utrolig morsomt nummer hvor hun brukte flere minutter på å sette seg på en stol. Er den dag i dag imponert over at hun klarte å gjøre noe så enkelt så utrolig morsomt.

Er du i beit for ideer til klovnenummeret ditt, må du huske på at du kommer langt ved å bruke deg selv. Vær selvironisk, spill på svakhetene dine. Dette fungerer spesielt godt når du opptrer for folk som kjenner deg allerede. Utover det er det en stor fordel å kunne være spontan, å ta ting på sparket og levere kjappe svar. En av yndlingslekene vi brukte til å lære oss dette på sirkuslinja gikk ut på at én av oss satte oss på en benk og en annen i klassen skulle gjøre alt for å få ham eller henne til å forlate benken. Vi brukte ingen rekvisitter, så du måtte bruke miming og kroppspråk for alle penga. Kreativiteten fikk fritt utløp, og vi hadde det hylende morsomt med alle slags påfunn. Stakkarene på benken ble oppsøkt av alt fra pistolmenn til Pokémontrenere, og svensken i klassen ble forsøkt vervet av en representant fra Socialdemokraterna.

Så hadde vi en rar øvelse hvor vi gikk to og to, og du skulle stå rett opp og ned uten å få lov å røre deg mens den andre skulle gjøre alt h*n kunne for å psyke deg ut — stirre på deg, sette seg ned og se rart på deg, løpe rett mot deg og stoppe i siste øyeblikk, forsvinne bak ryggen din, what have you. Så skulle du stå der og kjenne på følelsene som kom, som læreren sa så fint. Hun forklarte at noe av poenget med øvelsen var at du skulle tenke på hvordan publikum hadde det når klovner plutselig kom og dro deg opp på scenen.

Så om akkurat du går med en vordende klovn inni deg, tror jeg du kommer langt med spontanitet, humor og evnen til å være spontan og «spille på» uventede ting — og evnen til å «måle» publikum og se og tolke hvordan de reagerer på det du gjør. Klovning kan være vel så krevende som akrobatikk og sjonglering, men er desto gøyere når du får det til! Hopp i det!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..