Til deg som skal begynne på sirkuslinja

98bf8-230857_10150256244105579_1708522_n

Har allerede laget en liste til deg som skal begynne på folkehøyskole, men siden jeg også har gått sirkuslinja på Fjordane, tenkte jeg å også lage en liste til deg som har søkt deg inn på sirkuslinja til høsten!

 

1. Ta med noen random ting!

Du vet aldri hva du kan få bruk for på sirkus, og «rare» ting du tar med hjemmefra kan bli verdifulle rekvisitter når skoleåret kommer i gang. Da jeg gikk sirkuslinja fikk vi i oppgave å lage et «veckoshow» som skulle vises frem hver fredag, og du kommer også til å gjøre store og små forestillinger både for skolen og nærområdet. Du vet virkelig ikke hva du kommer til å ende opp med å få bruk for, så ta med noen random ting hjemmefra. Gjerne ting du har interesse for 🙂 .

 

2. Bruk ferdighetene dine!

Tenk på hva du er flink til, og hvordan du kan bruke dem for din egen del og for klassen. Liker du å synge, så ikke nøl med å bygge inn sang i numrene dine. Liker du data, kan du kanskje prøve å lære deg lyd og lys.

 

3. Tren på fritiden!

Jo mer du trener på egen hånd, jo fortere lærer du ting, og jo mer får du ut av året, så legg inn litt trening utenfor timene også. Det trenger ikke være tunge økter, men sett av litt tid til å stå på hendene, sjonglere og andre ting du vil få bruk for i timene og i forestillinger. Da jeg gikk sirkuslinja fikk vi for eksempel i «lekse» å stå på hendene i ett minutt hver dag.

Det er også veldig lurt å trene sammen med andre, så dere kan pushe hverandre og gi hverandre råd og feedback 🙂 .

 

4. Tren på alt, også ting du ikke liker

Du kommer mest sannsynlig til å finne en eller flere ting du vil fokusere på, mens andre ting kan virke uinteressant, eller til og med slitsomt eller irriterende. Det er en uskreven regel om at akrobater hater sjonglering og omvendt, men om du for eksempel elsker trapes, men bare blir frustrert når du prøver å sjonglere tre baller, så øv på det allikevel. Både fordi det er gøy å mestre og lære ting du ellers ikke ville gjort, og fordi det er en fordel å kunne forskjellige ting når du og klassen skal opptre. Stretching, turn og sjonglering er litt «universale» ferdigheter det alltid er lurt å kunne litt av.

 

5. Før treningsdagbok

Sirkuslinja er ikke en teori-tung linje, men det er lurt å ta med en kladdebok hvor du skriver ned ting som interesserer deg. Det kan være alt fra figurer og overganger i trapesen til treningstips og lenker til nettsider eller YouTube-kontoer. Det kan være «tricky» å klare å beskrive ting som forskjellige trapesfigurer i treningsdagboka, men prøv deg frem og finn en måte å forklare ting på som fungerer for deg. Husk at du også kan få klassekamerater til å filme deg så du har figurer og overganger på video 🙂 .

 

6. Bygg tillit, vær åpen og konstruktiv

Selv om sirkuselevlivet mest sannsynlig kommer til å bli kjempegøy, kommer det uungåelig også til å bli konflikter i klassen. Vær tålmodig, raus og rettferdig, og ta opp ting før de vokser seg store. Husk at andre i klassen gjerne kan ha problemer, tøffe livssituasjoner og begrensninger de ikke er åpne om, og at det kan være grunner til at noen for eksempel har dårlig konsentrasjon.

Tror det også er veldig viktig for sirkuslinja å ha en «klassens time» hver uke, hvor en lytter og gir alle tid til å snakke. Da jeg gikk sirkuslinja, satte vi oss i ring hver fredag morgen og fortalte, én etter én, hvordan vi syntes uken hadde vært — hva som var bra, og hva som kunne vært bedre. Hadde noen noe å si, måtte de rekke opp hånden. Vi fikk tatt opp og snakket ut om veldig mye på denne måten, og jeg følte at det var en god «tradisjon» å sette av tid spesielt til å bry oss og lytte til hverandre.

 

7. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe

Vær tålmodig hvis ikke ting «kommer» med én gang. Sirkus kan være frustrerende i begynnelsen av året når du detter av lina gang på gang, sjongleringsballene spretter veggimellom hver gang du prøver å sjonglere med dem og du kanskje føler deg som en forvirret flodhest i akrobatikktimene, men det er som å lære å ri eller spille et instrument — fremgangen kommer til å komme, så ha fokus på å ha det gøy, og fokuser på fremgang og hva du får til!

En av tingene jeg likte best med sirkuslinja var at vi gjorde så mange forskjellige ting, og du kommer helt garantert til å finne en disiplin du «faller for» og som du kommer til å elske.

 

8. Ta sikkerhet på største alvor

Et litt mer alvorlig punkt til slutt — sirkuslinja lar deg bryne deg på akrobatikk, kunstriding og andre disipliner som krever at du tar dem på alvor. Får du beskjed om ikke å trene trapes eller tøy alene, så la vær. Gir læreren en beskjed, så gjør det du kan for å høre etter. Er du usikker på hva du skal gjøre, eller usikker på om du klarer å gjøre noe på en trygg måte, så tør å si ifra. Det er bedre å måtte få noe forklart for seg én gang til og kanskje føle seg litt dum enn å gjøre noe feil så du eller noen andre blir skadet.

Husk også at ulykker like gjerne kan skje når du er trygg på deg selv og gjør noe lett 😉 .

 

Håper disse tipsene er til hjelp når du begynner! 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..