Overgrep: er du sint, så gjør noe

En rekke store og små saker om overgrep har opprørt i det siste. Hemsedalsaken, Dark Room-avsløringene, og nå et beslag av sexdukker av små barn. Vi har hatt opprørte kronikker, demonstrasjoner, lekfolk som er «rystet over omfanget», og kommentarfelt fulle av sinte mennesker som hyler om alt fra kastrering til offentlig uthengning.

Det jeg savner er at folk faktisk gjør noe.

Er noen gode paroler innimellom de mer rare og irrelevante, som reklamefritt byrom og det evige maset om Israel, men jeg personlig vil bruke 8. mars til å oppfordre til å bryte tausheten, og få folk i gang med å faktisk jobbe mot overgrep mot barn.

IMG_20150616_105652[1]
H. Skjeies «hengemyr av enighet», fra «Du ser det ikke før du tror det» av I.M. Thorkildsen

Forestill deg at jeg sparker til en liten unge på veien hjem. Hun ville mest sannsynlig løpt rett hjem og fortalt om mannen som hadde vært slem med henne, for barn lærer at «du skal ikke slå» — helt fra de er gamle nok til å knytte neven, bite, klype, eller sparke, får de høre at vold ikke er greit.

Når barn derimot utsettes for overgrep, går det derimot i gjennomsnitt 17 år før de forteller det til noen. De lærer ikke hva overgrep er, at det ikke er deres skyld, og at de voksne vet om at disse tingene finnes, og bryr seg og kan hjelpe. Istedenfor går voksne bare ut ifra at barn kommer til å fortelle om det om overgrep skjer, eller for den saks skyld: dels fordi de antar at hvis det skjedd dem, ville de ha fortalt det med en gang.

Og i tilfellene hvor barn faktisk forteller, opplever de ofte at de voksne enten ikke tror dem, eller at de ikke vet hva de skal gjøre, og handler feil. Mange voksne vil faktisk ikke høre om dette i det hele tatt — 41% av nordmenn mener visstnok at oppmerksomhet rundt overgrep er negativt. Var på en forelesning om overgrep mot barn en gang, og de som hadde foredraget sammenlignet dette med når vi fikk de første bildene av sultende barn rett inn i stua via TV-skjermen. Folk er redd for mistenkeliggjøring av yrkesgrupper, oppfatter bevisstgjøring som et slags angrep på menn eller foreldre, eller tror at opplysning vil føre til at sex blir tabu. Men mest av alt tror jeg at overgrep er så fælt og «ekkelt» at folk ikke vil se det eller høre om det mer enn de føler de må.

Men vi må jo vite, for dette er virkeligheten, og dette tabuet er overgripernes beste venn. Setter du et fem år gammelt barn alene i et rom med en mattetentamen for åttendeklassinger, kan du faktisk ikke forvente at hen går i gang med å løse oppgavene, uansett om hen har alt hen trenger av papir og blyant og matteutstyr på pulten foran seg. På samme måte vet ikke et barn instinktivt hvordan det skal reagere når det blir utsatt for overgrep, spesielt når det skjer fra én barnet er glad i, som en trener eller forelder.

Det er lov å være sint. Det er lov å føle at det blir gjort for lite. Men istedenfor å hyle om kjemisk kastrering, offentlig uthengning og dødsstraff, istedenfor å spamme bilder på Facebook eller rase i flokk i kommentarfelt, er det lov å faktisk gjøre noe. Egentlig burde alle vært i krisemodus — tenk om en skikkelig stygg influensaepidemi ødela livene til like mange barn, eller like mange barn ble skadet i trafikken hvert år.

Her er for eksempel Redd Barnas «verktøykasse» for folk som vil gjøre en forskjell. Det er en samling ting du kan gjøre for å få ned antall barn som blir utsatt for vold og overgrep. Ellers kan du ringe eller sende e-post til en av de andre organisasjonene i din kommune, eller i landet generelt, som jobber for barns trygghet, som Stine Sofies Stiftelse, SMISO eller DIXI. Det koster ofte mye mindre enn du tror å hjelpe.

Her er notatene fra foredraget jeg var på. Inneholder mye bra:

temadag-om-incest-og-seksuelle-overgrep

Pleier også å anbefale The Courage to be Me, en gratis e-tegneseriebok som forklarer ettervirkninger etter overgrep veldig bra.

Og er du bekymret for et barn du kjenner, så ring Politiet eller barnevernet med en gang.

Ha en god 8. mars 🙂 !

Verktøykasse
Skjermdump fra Redd Barnas verktøykasse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..