Disiplinområde «pole»

I dag skal vi opp i en stang og trene akrobatikk og dans, gjerne høyt over bakken! Vi skal snakke om pole!

1200px-Chinese_Pole_Dance

Kort og godt om pole

God trening for: mykhet, muskulatur, motorikk og selvtillit

Gode utgangspunkt: mykhet, styrke, erfaring fra dans

Ikke en form for yoga.

Da jeg gikk sirkuslinja, var det to i klassen som hadde gått poledance fra før, og som til og med hadde med sin egen stang. Denne ble satt opp i kjellerstuen, hvor de trente med den til den slo hull gjennom taket. Da gikk hun til innkjøp av en skikkelig stang, som hadde sin egen lille runde «scene» og faktisk var litt jobb å rigge opp, og startet like så godt hemmelig valgfag med andre jenter på skolen, med døra til sirkusrommet låst og gardinene trukket for.

77080_10150312450610422_1107846_nPersonalet på skolen, som lenge lurte på hva som egentlig foregikk der inne, ble lettere sjokkerte da de til slutt ble informert om «valgfaget», men ikke mer enn at de til slutt godkjente det som offisielt valgfag på skolen, med to av sirkusklassekameratene mine som lærere 🙂 .

Siden vi likevel hadde stang, ble også pole innført som pensum på sirkuslinja, og vi tilbrakte noen timer i undertøyet hvor vi apet oss i stanga, med de to «pole-veteranene» våre som instruktører. Siden vi hadde gjestelærere innom titt og ofte, fikk vi også like godt gjestelærer i stang 🙂 . Syntes det var kult å ha prøvd, men må innrømme at det ikke lå for meg, og omtrent det eneste av «pole-kunnskap» jeg har igjen fra timene er evnen til å klatre rett opp «nakne overflater», som trestammer og lyktestolper 😉 .

Når folk tenker «pole», tror jeg mange tenker på strippere på lyssky barer med toppløsservering, men påle-akrobatikk er så utrolig mye mer enn bare dette. Akrobatikk i stang gir deg muskulatur og mykhet, det kan være veldig bra for selvtilliten din, og det er en god måte å trene og ha det gøy på samme tid. Som mye annet i sirkus kan selve øvelsene og tøyingen for å bli myk gjøre skikkelig vondt, så du får gjerne trent opp smerteterskelen din også 😉 , og det er helt utrolig hva du får til i stanga når du først har øvd en stund og bygd opp mykhet, muskler og teknikk. Det er som om tyngdekraften opphører å eksistere for enkelte av utøverne jeg ser på 😛 .

En beslektet disiplin er «Chinese pole», hvor stangen er mye høyere og gjerne går fra gulv til tak. Fikk prøvd en «kinesisk stang» da jeg var på audition i København, og selv om jeg ikke prøvde meg på noen figurer eller noe ,var det gøy å klatre opp og henge i en stang tre-fire-fem meter over gulvet. Var også et par av de som hadde audition med oss som fremførte solonumre i en av stengene, og det så utrolig imponerende ut. Så selv om jeg ikke driver med påle-akrobatikk lenger selv, er jeg fremdeles glad i å se andre drive med det, og følger stang-akrobater som Polecat på Instagram.

Hvis du har lyst til å begynne med pole eller bare ta en time for å prøve noe nytt, fins det stadig flere pole-studioer rundt omkring. Flere av dem har også sirkus-tøy (tissu) du kan prøve 🙂 .

2 kommentarer om “Disiplinområde «pole»

  1. Svarer her også, jeg! 🙂 Det er det, og jeg er enig med det med at hvis de får vite, så kanskje de gir seg. Det er bare hele situasjonen og måten det blir gjort på som provoserer, men ja kunnskapen er dessverre liten og det burde blitt mer fokus på det i skolen!

    Jeg er jo med i band nå og ved øvningslokalet vårt på industriområdet er det Poledancere som har slått seg til og leid et studio der de øver. Det har blitt et skikkelig kulturkvartal der nede med bandene og poledancere. Synes det er så utrolig gøy å se andre ting også, og spesielt når det ikke er så vanlig!

    Likt av 1 person

    • Så kult! Syns pole kan være utrolig tøft å se på, og syns det er bra at akrobater «tar tilbake» disiplinen fra strippeklubber og andre litt mer lyssky aktører 😉 . Må være gøy å spille i band også, kan ikke spille noen instrumenter selv, men er vel aldri for sent å lære :p . Kanskje, kanskje…

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..