Grunnkurs, ny student i Sogndal (SAFT-101)

En tid tilbake hadde jeg et innlegg der jeg delte erfaringer fra høyskolen til de som skulle begynne førsteåret selv. Nå som jeg har bodd to år i saftbygda, tenkte jeg at jeg kanskje kunne lage en litt mer lokal guide der jeg delte erfaringer og råd om det å bo i gode gamle, Sogndalsfjøra!

Bygden er akkurat passe stor, og også utrolig vakker og rolig. Når høsten kommer kvikner høyskolebygden til liv, og de mange studentene som gjør sitt inntog hver august har et utrolig godt miljø både seg imellom og ovenfor bygden. Vinteren byr på masse snø og alpinmoro, våren er ensbetydende med varme og blomstrende frukttrær, midnattsolen går ikke ned, og vannet i fjorden er ikke salt. Sogndal er et magisk lite sted.

Eget bilde

Bolig

Først av alt når du skal til Sogndal: om du skal bo på studenthjem, bør du søke tidlig, ettersom det er prekær bolligmangel i bygden. Studentsamskipnaden og Lurkarlaget (studentorganisasjonen for friluftsliv) organiserer henholdsvis sovesal og studentteltleir i begynnelsen av året om du er sent ute og ikke får noe sted å bo, men det er aller beste er at du får plass et sted med én gang.

Sogndal har tre forskjellige studentbostader:

Elvatunet er oppdelt i en ny og gammel del. I begge delene bor studentene i seksjoner på fem og deler kjøkken og to bad. Det er óg leiligheter som er forbeholdt småbarnsforeldre, disse ligger i egne bygg.

«Eldre Elvatunet» (bilde) består av tilårskomne brakkebygg med en standard som er så som så. SISOF driver og pusser opp byggene over tid (vi fikk for eksempel nytt kjøkken over sommeren), men ikke ha det som førstevalg om du er opptatt av høy standard (oppdatering per 2020: dette innlegget er fra mange år tilbake og jeg vet ingenting om standarden på Elvatunet idag). Om du derimot vil spare opp penger og samtidig bo sentralt med skolen rett over veien, betaler du bare 2770 i måneden på «gamle Elvatunet», med strøm og Internett inkludert. «Nye Elvatunet» ble ferdigbygd i år og holder betydelig høyere standard, men har også høyere pris per måned. Uansett hvilken prisklasse som passer best for deg kan jeg glatt anbefale Elvatunet, om ikke bare fordi du bor rett over veien fra skole og idrettsanlegg!


Liker du fest og takhøyde, er Studentheimen der det skjer. Denne erverdige gamle murblokka rommer
dubletthybler der to og to studenter deler kjøkkenkrok og verdens minste bad. Studentheimen ligger et minutt utenfor sentrum og et par minutter unna skolen, og er et yndet sted for vorspiel og andre festligheter. Personlig bodde jeg på Studentheimen en veldig kort stund førsteåret, og hadde ingen problemer med det.

Stedjeåsen ligger høyt oppe på en ås, med god utsikt over bygda. Alle hyblene har eget bad. Har vært på besøk der og må si det virker kjempekoselig å bo der. Det største minuset er at det er på toppen av en lang og bratt bakke.

Vær ellers veldig på vakt når du oppsøker private utleiere i Sogndal. Det er selgers marked og du kan råke ut for mye rart av utleiere. Husk å alltid lese kontrakten nøye (og husk at huseier er like bundet til den som deg), og prøv å alltid dra på visning før du takker ja til en leilighet. Kan du ikke gå selv, har du kanskje noen kjente i Sogndal som kan gå for deg?

Ymse andre store og små råd

  • Bli medlem av Studentsamskipnaden! Da får du rabatt på en rekke arrangementer, og du blir med på å «dra lasset» på verdens beste studenthus!
  • Meld deg inn i forskjellige lag og organisasjoner! Det er en super måte å knytte nettverk på, og krydrer dager som ellers i stor grad vil bestå av lesing og skriving. Ikke vær redd for å henge deg på ting som virker interessant, det er bedre å prøve for mye enn for lite!
  • Bli medlem av Kundeklubben til Sogningen, kjøpesenteret vårt! Medlemskap er helt gratis, og du vil motta veldig gode tilbud på SMS.
  • Trenger du mat eller andre dagligvarer på søndager, er Fjøra Mat og MENY søndagsåpne. Begge ligger i sentrum, et steinkast unna Meio. Vi har også to bensinstasjoner, én i hver ende av bygda, men disse er stengt på nattestid.
  • Dra på epleslang! Sogndal bugner av frukttrær, og mange av dem har faktisk ikke folk som høster dem fast. Finner du slike «ville» epletrær er det bare å forsyne seg med et eple eller tre (men vær så snill, bruk sunn fornuft både i valg av trær og hvor mange epler du forsyner deg med!).
  • Vær klar over at gatelysene utenfor sentrum av én eller annen grunn blir slukket klokka to om natten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..