Håndbok for allehelgensaften

Okei, så siden jeg bodde tre år i USA har jeg en del egenerfaring fra den amerikanske feiringen av allehelgensaften (det egentlige norske navnet på halloween, eller «all hallows’ eve«), så jeg tenkte at jeg like godt kunne lage et lite blogginnlegg hvor jeg forteller om hvordan det egentlig gjøres, borte i Statene i og andre land der helligdagen markeres med fest og fanteri 🙂 .

For det første — den moderne allehelgensaftenmarkeringen er en avart av en tradisjon som oppsto i Europa. Så selv om vi kjenner «halloween» som et amerikansk fenomen, oppsto den opprinnelig mye tidligere, og har røtter helt tilbake til romer-tiden ifølge Store Norske Leksikon (se over). Den har riktignok forandret seg en del siden den gang, men dette forklarer debattpanelet i ONN mye bedre enn meg:

Men altså: siden hallowe’en halloween allehelgensaften i Norge er preget av vandalisme og et overfokus på makaber grøss og gru, vil jeg punktvis gå gjennom hvordan tradisjonen feires i de Forente Stater.

1. Hygge

Det første nordmenn misforstår er stemningen. Allehelgensaften er like mye en barnetradisjon som den norske nyttårsbukken. Fokus i USA er på hygge og kos. Bål i peisen, koselig barnslig «skrekk»-pynt i og rundt huset, små barn som løper rundt og samler godteri. Alt du ser på TV av dopapir i trærne hører sjeldenhetene til, og bruker primært for å straffe de som behandler barna spesielt dårlig. Egging av hus og biler forekommer bortimot aldri, i og med at amerikanerne har forstått at egg kan være motbydelig, svært vanskelig å få vekk, og skadelig for maling og lakk. Russen og nordmenn rundt allehelgensaften-tider har en del å lære her.

Så denne allehelgensaftenen — dropp skremmeriet. Amerikanere bosatt i Norge sjokkeres over måten vi feirer høytiden på. Må dere absolutt gjøre denne kosekvelden i høstmørket til et freakshow, så holde det i det minste for dere selv.

2. Fokus på barna

Tenåringer og voksne får ikke snop når de banker på dører i USA, mer enn de kan samle godterier i Norge på nyttårsaften. La oss beholde fokuset på barna. Da holder vi óg fast på kosen i tradisjonen. Tenåringer og vi voksne har penger så vi kan kjøpe vårt eget snop — og eventuelt dele med barna 🙂 .

3. Utelys

Det er én enkel regel handelsstanden glemte å lære nordmenn da den innførte allehelgensaften til Norge: vil du ikke ha besøk av «allehelgensbukker», så skru av alt av utelys foran huset. Spre denne regelen i nabolaget før allehelgensaften og se om det hjelper.

Evt. kan du henge opp en snill lapp på døra. Det funker nok også 😉

4. Gresskar

Gresskar trenger ikke råtne bort i hagen. Kjøp noen du er helt sikker på at du kan tilberede og spise, og lag en deilig gresskarpai! Jeg lover, det er kjempegodt!

 

Ha en kjempekoselig allehelgensaften! 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..