Sportsklatring i et nøtteskall

Har en venninne som skal begynne med sportsklatring til høsten (hei Ann Helen!) og som har sagt at hun kanskje kunne tenke seg at jeg skrev et innlegg om sportsklatring, så here goes, skal dele det jeg kan 🙂 .


Eget bildeSportsklatring er altså klatring i tau innendørs, i en klatrehall, eller utendørs. Sportsklatring kjennetegnes ved at du klatrer uten hjelpemidler som hakker eller kamkiler (en slags «klyper» med stropper som du setter inn i sprekker i fjellet og holder deg fast i), og det eneste utstyret du bruker er til sikring.

Det finnes to «grunntyper» sportsklatring med tau: topptau og led. I tillegg har du «buldring», som er usikret klatring i lav høyde med en tjukkas eller buldrematte som underlag. Når du begynner å klatre, vil du først lære å klatre på topptau. Topptauing er når tauet går fra selen din til sikrer gjennom karabinere øverst i veggen. Du har altså alltid forankring over deg, sånn at du aldri risikerer å falle langt så lenge sikrer holder tauet stramt. Når du har klatret nok på topptau til å få inn den grunnleggende teknikken og øvd litt på rappelering, kan du ta steget over til ledklatring.

Den berømte klatrehallen vår i saftbygda!
Kilde

Ledklatring går ut på at tauet som går fra selen din til sikrer ligger på gulvet når du begynner å klatre, og at du må klippe tauet inn i karabinere som er festet oppover veggen etter hvert som du klatrer. Om du da faller, stopper du først når du har en karabiner over deg og tauet strammes, så ledklatring krever både at du er psykisk trygg og har en erfaren sikrer som vet hva han eller hun gjør, ellers har du en høyere risiko for å «psyke ut» og fryse fast i veggen eller få unødvendig lange eller harde fall.

Når du har bestemt deg for å begynne å klatre, er det aller lureste å oppsøke et brattkortkurs. For det første får du da en sosial opplevelse med andre som er nye til klatring, og en innføring i det grunnleggende i både topptau- og ledklatring av erfarne instruktører. For det andre får du et såkalt brattkort på slutten av kurset. Et brattkort er et bevis på at du er skikket til å sikre andre, og de fleste klatrehaller i Norge stiller nå som krav at minst en i følget har brattkort.

Utstyr

Når du så har bestått brattkortkurset og bestemt deg for å fortsette å klatre, kan du begynne å tenke på å kjøpe utstyr. Mange sportsbutikker selger klatreutstyr, og det finnes også dedikerte tur- og klatrebutikker som har mye spennende. Tenk deg godt om når det gjelder hvilket utstyr du vil ha og hva du føler kan vente. Kan dele mine tanker rundt dette, er noen uenige er det bare å rope ut 😉 !

Klatreskoene mine.

Klatresko er det lurt å kjøpe tidlig, ettersom det er best å ha et par sko som du vet passer deg perfekt, og som du kan bruke litt tid på å «gå inn». Utover klatresko kan det være kjekt å ha sin egen kalkball og -pose, de koster jo heller ikke så veldig mye.

Skal du kjøpe egen klatresele, er det lurt å prøve å finne en pakkeløsning. Jeg fikk tak i en sele, sikringskarabiner, taubrems og kalkpose til en billig penge hos Platou i Bergen. Du trenger egentlig ikke din egen sele til å begynne med, men på en annen side kan det å ha brukt penger på utstyr være god klatremotivasjon 😉 .

Pakkeløsningen min fra Platou. Sele, taubrems,
skrukarabiner, og kalkpose. Husker ikke hvor mye
jeg ga for den, men det var et røverkjøp!

Klatretau er vel det du bør kjøpe sist. Tau koster en god del, og den eneste fordelen med eget tau er at du står fritt til å klatre ute uten å ha med deg andre som har tau, og mange begynner «klatrekarrieren» innendørs i klatrehaller som disponerer tau du kan bruke gratis, eller i organiserte grupper som bidrar med tau. Selv eier jeg bare klatresko og utstyr, og trives med det, men kommer kanskje til å kjøpe eget tau om jeg finner noen å klatre ute med. Eventuelt går det jo og an å spleise på tau.

Utover selve klatreutstyret er det gjerne også lurt å kjøpe teoribøker og såkalte klatreførere som har oversikter over ruter i ditt nærområde. Disse offisielle rutene blir vedlikeholdt av entusiaster og har gjerne skikkelige fester for karabinere som gjør klatringen mye tryggere enn om du skulle improvisert selv. Klatreboka har masse god teori og også et utvalg ruter, og er en fin bok å begynne med 🙂 . Rutene vurderes ofte etter en vanskelighetsgradskala, hvor 3 er laveste nivå, 4 er et greit nybegynnernivå som du mestrer rimelig kjapt, og 5 er for de med litt erfaring. Skalaen fortsetter opp til 11, som er internasjonalt toppnivå.

Sist, men absolutt ikke minst, er det kjempeviktig at du bruker en god og solid hjelm når du klatrer i berget utendørs. Klatrehjelmer er utformet slik at de ikke er i veien eller sperrer for synsfeltet ditt, mens de fremdeles gir god beskyttelse for hodet. Du har en høyere risiko enn du tror for å slå hodet i fjellet når du faller, og det skjer skremmende ofte at folk kaster stein utfor kanten av stup — uten å tenke på at du kan henge ubeskyttet under dem.

En liten side note her: den ene klatreføreren min hadde et godt praktisk forslag til de som nøler med å bruke hjelm: still deg med panna 10 centimeter unna fjellveggen, og kjør hodet inn i veggen så hardt du kan. Hvis dette ikke frister, skjønner du kanskje hvorfor det er en idé å klatre uten hodebeskyttelse. Seriøst: ikke dropp hjelmen.

Husk at å begynne å klatre er som å lære å stå på ski — «alle kan mestre det, men ingen kaster seg utfor de største bratthengene uten trening». Det kan være kjempegøy å klatre, og det er et steg inn i en nytt element og en ny og befriende måte å bevege seg på, men du må ta sikkerheten på alvor og ikke gå for fort frem. Jeg vil egentlig fraråde noen å lære å klatre «på egen hånd», aller helst bør du ta et innføringskurs og ha med deg én eller flere med erfaring de første gangene. Men når du først «kommer inn i det» og blir hektet på klatring, er sporten en fantastisk måte å oppleve natur, trene kroppen og utfordre grensene dine. Anbefaler på det sterkeste at du prøver det!

Det var egentlig alt jeg hadde om klatring, i hvert fall innføringsmessig. Tror jeg overlater det mer avanserte (teknikk osv.) til de som kan det :p . Snakkes i veggen 🙂 !

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..