En natt på Ramberget

Har et nyttårsforsett om å tilbringe minst én natt i naturen i måneden, og har akkurat fått krysset av mars måned 🙂 .

Planen var jo egentlig å sove ute på Fanafjellet med en venninne av meg for noen netter siden, men hun kunne ikke likevel. Hadde pakket ferdig for turen med henne, så var egentlig bare å dra ut, men bestemte meg for å dra til toppen av fjellet istedenfor til gapahuken, for ville prøve noe nytt og pushe meg selv litt. Så istedenfor den lune gapahuken/hytta, som det ville tatt rundt 10 minutter å gå hjem fra hvis det ble for kaldt, ble det å dra opp til det åpne terrenget på toppen av fjellet, mest fordi det er fantisk god utsikt i alle retninger derfra.

Tok en buss som gikk nesten til foten av fjellet, og så var det bare å begynne oppstigingen opp bilveien som går opp til Fanaseter, som er rett ved Ramberget og toppen av fjellet. Vel fremme fant jeg ut at det var litt vel åpent der, og jeg ville ligge litt skjult i tilfelle noen kom forbi neste morgen. Så etter å ha brukt noen minutter på å hvile ut etter «klatreturen», beundre utsikten og ta noen bilder, endte jeg opp med å gå et lite stykke inn i skogen, hvor jeg fant en koselig liten leirplass som også hadde en fin utsikt siden den var ganske nær kanten av klippen.

Natt i naturen leirplass

Overnattings»løsningen» min var å ligge i en sovepose som igjen lå i en fjellduk, som igjen lå på et liggeunderlag. Til kveldsmat/nattmat var det TORO-kakao og en pose REAL turmat med kremet pasta.

Fjellduk er forresten helt genialt, og må si den er den beste julegaven jeg har fått på aldri så lenge. Den veier ikke mye og tar ikke stor plass, den er mye større på innsiden enn du skulle trodd, du kan forme den som du vil ved å ta igjen glidelåsene på forskjellige måter, og den er faktisk så varm at du ikke trenger sovepose hvis temperaturen er høy nok. Har faktisk opplevd at det har vært for varmt inne i den når jeg også har ligget i sovepose med ullundertøy på, selv når temperaturen er rundt null, og siden den også gir 100% ly for vinden føles det faktisk som å ligge i et telt, bortsett fra at det er mye mindre plass, selvfølgelig.

Begynte å sette opp leiren i halv 12-tiden, og satte igang med å knaske i meg tursnop og koke opp vann. Problemet når jeg var ferdig med å spise var at jeg ikke var trøtt, og planen var egentlig å gå litt rundt og se på utsikt og sånn før jeg krøp ned i fjellduken, men leirplassen min lå i en grop som var vanskelig å se fra avstand, og terrenget er ikke akkurat flatt og oversiktlig oppe på Fanafjell, så jeg var rett og slett redd for ikke å finne tilbake til den om jeg gikk for langt bort fra den 😛 .

Så tips til meg selv til neste tur hvis jeg finner meg et bortgjemt sted å sove: ta med et par reflekser så jeg kan «merke» hvor leiren er hvis jeg vil gå vekk fra den. Reflekser ser man jo på lang avstand med hodelykt 🙂 .

I alle fall — snakket litt med venner av meg på Messenger før jeg krøp ned i fjellduken og satte på en lydbok. Var ikke kald, bortsett fra på knærne fordi jeg hadde sittet på kne i snøen uten å tenke meg om, og føttene fordi jeg utrolig nok hadde glemt å ta med ullsokker, og jeg fikk varmen i meg i soveposen.

Det er noe med å være helt alene i naturen som gir meg en så god følelse, kanskje spesielt om natten på vinteren. Det var snø, stjerneklart og fullmåne, og jeg hadde en god utsikt fordi jeg lå rett ved en rundt 100 meter høy klippe over bilveien jeg hadde gått opp langt under meg. Elsker lukten av gassen til stormkjøkkenet, hvordan varm mat og drikke smaker så utrolig godt på tur, og hvor avslappende det er å bare koble helt av og ligge og se på utsikten eller på stjernene. Pluss at vi lever i 2018, så jeg kan snakke med venner på Messenger selv om jeg er alene på fjellet 😉 .

Krøp jeg opp av fjellduken rundt syv om morgenen. Hørte noe knatring i et tre noen meter unna og så et ekorn klatre nedover stammen. Hadde tydeligvis hatt noen til å våke over meg. Så var det opp og se soloppgangen før jeg pakket sammen tingene mine og begikk meg tilbake mot Ramberget. Hadde slått opp på forhånd når solen ville stå opp, og hadde gledet meg til å få den med meg, og jeg ble ikke skuffet:

Natt i naturen soloppgang 2

Natt i naturen soloppgang

Hadde egentlig en pose til med turmat, Jegergryte med nudler fra produsenten Trek’N’Eat, som jeg ikke har prøvd så mye før, men primusen holdt på å gå tom for gass, og jeg var litt kald etter natten, pluss at jeg ville prøve nå en buss som hadde tatt meg halve veien hjem, så jeg bare pakket sammen og dro hjemover igjen.

Nøt utsikten fra Ramberget et par minutter og tok noen bilder før jeg begikk meg nedover mot Fanaseter og bakken ned til Fana kirke og bussen hjem. Det var faktisk en morgenfugl på Ramberget som sikkert også var der for soloppgangens og utsikten sin skyld, han hadde iallefall et gigantisk kamera med seg 😛 .

 

Er utrolig fornøyd med turen, og har lyst til å bare pakke og dra ut i skogen igjen, og har faktisk lært litt av selv en så enkel og kort tur. Håper jeg kommer meg av gårde igjen så fort som mulig!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..