Viktig om å møte hest i trafikken

På vei hjem i dag kjørte bussen fordi et hunde- og hestesenter, og vi passerte en middels stor hest som tydelig hadde fått «panikk» og sto i veien og trippet. Rytter prøvde å få kontroll over den, men ble oppriktig redd for at den skulle kaste henne av eller stikke av. Vet ikke om jeg har sett en hest så urolig med en rytter på ryggen før. Vet ikke hva som eventuelt skremte hesten, men vet at selv om veien vi kjørte på ikke var en hovedvei, ble den trafikkert av både buss og store lastebiler. Det er óg mulig at noen passerte i for høy fart, eller for nær hesten.

Syns det var skummelt å se en hest så redd og ute av kontroll på en trafikkert vei, og begge kjøretøyene jeg så passere kunne slakket mer av på farten i det de kjørte forbi hesten. Jeg vet at mange som tar førerkortet ikke lærer mye om møte med hest i trafikk, så deler dette til deg som kjører bil og kanskje ikke vet hvordan du skal møte ekvipasjer når du er ute med motorkjøretøy:

  • Ingen av oss har lyst til å ri på trafikkert vei, men ofte er vi likevel nødt, på samme måte som for eksempel barn ofte må over fotgjengerfelt eller til og med gå i veikanten på vei til og fra skolen. Veien må kunne benyttes av alle, inklusive ryttere til hest.
  • Hesten er et fluktdyr. Når de føler seg truet eller usikre, forteller instinktet deres dem at de må stikke av. Hesten du møter kan være utrent i forhold til å ferdes på vei, og selv hester som er vant til å ha trafikk rundt seg kan få panikk og skade seg selv, rytter, eller andre på eller ved veien. Hesten i seg selv er både sterk og tung, og blir du kastet av, er asfalt et veldig hardt underlag å treffe.
  • Hesten har fri vilje. Akkurat som en hund i bånd kan den plutselig bevege seg ut til siden eller gjøre andre ting du ikke er forberedt på.
  • Vis respekt og forsiktighet. Hold god avstand og kjør forbi i lav fart, spesielt om hesten er urolig. Lær deg håndsignalene mange ryttere bruker. Unngå «brå bevegelser» og «truende atferd». Ikke rus motoren eller legg deg rett bak hesten for å vise hvor utålmodig du er. Tut aldri på en hest og rytter.
  • Hvis det skjer en ulykke: tenk først og fremst på egen sikkerhet. En redd hest kan være en farlig hest. Hvis du er vitne til en ulykke, har du plikt til å stoppe og hjelpe.
  • Husk at verken rytteren eller hesten har noe ønske om å være på veien, og bruker den fordi de må.

1085312536

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..