Livet kan flys sirkusordbok!

Akrobatikk: fellesord for alle fysiske disipliner som har med kroppen å gjøre. Ikke en form for yoga 😉 .
– Gulvakrobatikk («akro»): sirkusets utgave av turn.
– Parakrobatikk («parakro»): gulvakrobatikk-øvelser med partner. Kan minne om cheerleading. «Acro balance» på engelsk.

– Luftakrobatikk («luft»): akrobatikk i luften, som oftest i rep, tøy eller trapes.

Balanse: disiplingren som har balanseevne som fokus, hovedsaklig linedans (eget innlegg)

Base: i luftakrobatikk er basen personen som henger i for eksempel trapesen og tar imot flyer. På bakken er basen personen som står stille på bakken.

First of May: en person som aldri før har opptrådt på sirkus, etter tradisjonen med å ta inn nye artister i mai måned.

Flyer: partneren til basen; personen som flyr gjennom luften i luftakrobatikk, og som for eksempel står på hodet til partneren i parakrobatikk.

Kontaktsjonglering: manipulering av objekter, så som kuler som er i permanent kontakt med kroppen.
– Kroppsrulling er manipulasjon av ett eller flere objekter rundt hendene, armene og kroppen, vanligvis uten at objektet blir kasta i det hele tatt.
– Håndflatespinning er manipulasjon av to eller flere kuler i hver hånd, hvor minst én av dem er i konstant bevegelse. Kulene kan bli flytta fra en hånd til en annen for å forme vakre mønstre, men de blir veldig sjelden sluppet ut i lufta.
– Isolasjonisme er manipulasjon av vanligvis ett objekt (også her vanligvis en kule) slik at objektet ser ut til å stå stille i tid og rom mens sjongløren danser rundt det.
– Manipulering: øvelser hvor én eller flere personer håndterer forskjellige objekter, som oftest i form av sjonglering.

Nysirkus: dyrefritt sirkus som oppstod da teaterskuespillere begynte å bruke sirkuskunster i forestillingene sine. Karakteriseres av glidende overganger mellom numre, som mellom scenene i en teaterforestilling, og at forestillingene ofte har et bestemt tema og/eller en historie som fortelles. Utøverne er ofte amatører som har sirkus som hobby eller deltidsjobb. Nysirkusgrupper holder som oftest til på ett sted og har forestillinger og arrangementer i nærområdet, og opptrer i alt fra gymsaler til kulturhus. Nysirkus er åpne og inkluderende av natur og holder «workshops» for å lære kunstene videre vel så ofte som holder forestillinger.

Point: når du peker foten nedover så den går samme vei som benet. I luftakrobatikk, for eksempel, skal du alltid «pointe» når føttene ikke er i kontakt med bakken.

Pole: øvelser i metallstang. Krever mykhet, muskulator og balanse.

Pole Kiss: blåmerke fra å trene i stang. Bæres ofte med stolthet av artistene.

Rube (engelsk): en person uten tilknytning til sirkus.

Rep (corde lisse): et langt, polstret tau som gjerne ender i en kveil på gulvet, istedenfor å slutte en halvmeter over bakken. Brukes til forskjellige luftakrobatikk-øvelser (eget innlegg).

Spot: lyskaster.

Trapes: en «huske» som består av en jernstang som henger i to tau. Veldig ikonisk sirkusdisiplin (eget innlegg).
– Statisk: trapes som henger stille mens du gjør øvelser i den.
– Swing trapeze: en mellomting mellom statisk og «swing»-trapes, der du henger i en trapes høyt over bakken og «husker» frem og tilbake. Artisten er sikret med sikkerhetsline.
– Flying trapeze: «ekte» trapes, som du sikkert har sett på film — artister som slynger seg ut fra plattformer og gjør øvelser i luften, som å stupe fra en trapes til en annen. Artisten er sikret med sikkerhetsnett.

Tradisjonelt sirkus: sirkus slik de fleste kjenner det. Vokste fram for 200 år siden da omreisende dyre- og freakshows tok i bruk sirkus i forestillingene sine. Utkonkurrerte til slutt det eksisterende dyrefrie sirkuset. Tradisjonelle sirkus er som oftest omreisende, med store telt, og har forestillinger som består av separate numre med en «programleder», ofte sirkusdirektøren, som presenterer hvert nummer. Utøverne er gjerne født inn i sirkuslivet og treningsteknikkene er til dels hemmelige.

Trapeshender: hender med fire blemmer eller «elefanthud» i håndflaten foran hver finger. Utvikles veldig tidlig når du begynner med luftakrobatikk.

Trapesstøvler: luftakrobat-fottøy som beskytter undersiden av foten og hælen. Inngår ofte i kostymet til trapesartister.

Tøy (eller tissu/tissue): en lang tøyremse (ofte nervøs fløyel) som henges opp dobbelt og brukes av luftakrobater, mye på samme måte som et rep. En av hovedforskjellene er at du kan gjøre flere forskjellige øvelser i i tøy enn i rep, siden tøyet henger dobbelt.

Voltige (kunstriding): turnøvelser på hesterygg, alene eller sammen med én eller flere partnere (eget innlegg).

2 kommentarer om “Livet kan flys sirkusordbok!

  1. Ja, det er en hel «verden», med en masse forskjellige øvelser og vanvittig mye historie, fortellinger og intern kultur, og alle mulige slags spennende, fargerike folk. Er du interessert i å lære mer, anbefaler jeg boka «Sirkus i Norge» av Herman Berthelsen. En stor bok med masse stoff og plenty av illustrasjoner 🙂 .

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..