Disiplin kunstriding (voltige)

Husker fredagen var ukas høydepunkt da jeg gikk sirkulinja på Fjordane FHS. Uka var nesten over (lørdag var mer en «kosedag» hvor vi ikke trente så hardt), vi skulle ha fremføring for klassen av de små «ukeshowene» vi fikk i oppdrag å lage ett av hver uke, og best av alt, vi skulle trene kunstriding! Nå som jeg har begynt hestelinje, føler jeg at tiden er inne for endelig å skrive litt om kunstriding, eller på godt norsk, voltige (utt. voltisje)!

Kilde: Facebook, Fjordane folkehøgskule

Kort og godt om kunstriding (voltige)

God trening for: balanse og rideferdigheter, og trygghet på hesteryggen
Gode utgangspunkt: en trygg voltigehest du stoler på, god balanse og en porsjon mot

Kunstriding, eller voltige, går ut på at du utfører akrobatiske øvelser på en hest i bevegelse, enten alene eller med én eller flere partnere. Hesten beveger seg i ring (longering), og alt du skal tenke på er å utføre øvelsene i nummeret ditt. Øvelser er alt fra enkle ting som å stå på alle fire og så heve én arm rakt fremover, og benet på motsatt side rakt bakover («flagget») til avanserte ting som å stå på hodet eller bære partneren din på skulderen mens han/hun ligger så rett ut som mulig.

Kunstriding er både en idrettsgren og en akrobatdisiplin på sirkus. På konkurransenivå skal du gjøre en serie figurer og få poeng ut etter hvor «riktig» du klarer å gjøre dem. Det er også en egen poengskala for hestene, basert på hvor godt den går. Voltigekonkurranser inneholder òg ofte «kür», som er et nummer du komponerer selv, til egenvalgt musikk, og hvor du får poeng både etter hvor godt du gjør nummeret ditt, og for koreografi og rytme. I motsetning til i selve voltigen, der du gjerne må gjennom en serie øvelser som er bestemt på forhånd, kan du skreddersy et kür-nummer ut ifra hva du og hesten din virkelig er gode på.

Når du rir kunstriding som en del av et sirkusnummer er hovedforskjellen at du ikke deltar i en konkurranse mot andre utøvere, du kan fokusere fullt og helt på å underholde publikum.

Kunstriding er vel en av sirkustingene det er vanskeligst å begynne med, siden du må ha tilgang til hest, og hesten må kunne brukes til kunstriding, men hvis du først har disse tingene, eller kanskje får tatt et kurs, så anbefaler jeg deg å prøve det ut! Bare å sitte på hesteryggen i gallopp og holde deg fast i hjorten så godt du kan føles lett som å kjøre berg-og-dalbane, og det er en kjempegod følelse å drive med kunstriding over tid og merke fremgangen fra trening til trening. Kontakten med hest i seg selv kan òg være kjempeterapeutisk og bygge selvtillit, trygghet og stolthet.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..