Litt om kildekritikk

Har sett en del sjiraffer på Facebook for tiden, noe som nok har en sammenheng med at noen har spredt en gåte, og svarer du feil på den via melding, må du bytte profilbildet ditt til en sjiraff. En eller flere personer har altså klart å sette igang en liten bølge, og sitter sikkert med rette og koser seg over hvor mye oppmerksomhet ideen hans/hennes/deres har «tatt av». Hva skjer så? Jo, andre ser all oppmerksomheten og finner ut at de skal ha sin del av kaka.

En kar med egen blogg bestemte seg for å publisere en sak om hvordan hackere ser passordet til alle som legger ut bilder av sjiraffer på Facebook. Bloggen ser ikke akkurat kjempeseriøs ut, med en halvnaken kvinnekropp smurt ut over forsiden og overskrifter med bare STORE BOKSTAVER, og forfatteren oppgir ingen kildehenvisning på sitatet han har lagt ut på bloggen sin om farene ved sjiraffbilder. Tok et kjapt Google-søk og fant ut at det eneste stedet på nettet man fant dette sitatet var nettopp på denne mannens egne blogg — altså har han mest sannsynlig plukket det ut av tomme luften. Jeg la igjen en kommentar hvor jeg påpekte dette, og den kom selvfølgelig ikke gjennom — nok et tydelig tegn på at forfatteren bare er ute etter at bloggen hans skal få så mange treff som mulig.

Siden jeg ser at mange likevel velvillig spammer tulleteksten hans på Facebook, fikk jeg lyst til å skrive litt om dette med kritisk tenking. Hovedgreien er at om du kommer over et kjedebrev uten kilde, er det veldig ofte bare tull, faktisk spesielt når det gjelder alvorlige tema. Du kan veldig ofte dobbeltsjekke sannhetsgehalten i ting du kommer over ved å gjøre enkle Google-søk på fraser av tekstene. Er kjedebrevet bare tull, vil du mest sannsynlig snuble over kritiske nettsteder, som det legendariske Snopes, som påpeker dette, og gjelder det alvorlige forhold, som at Facebook kan hackes ved å få folk til å dele bilder av sjiraffer, er dette noe store sikkerhetsselskaper og nettaviser ville snappet opp og lagt ut advarsler om — det ville ikke vært nødvendig for folk å måtte spre ordet med jungeltelegrafen.

Vær alltid kritisk til ting du kommer over på nettet, og tenk deg alltid om to ganger før du deler ting. For en stund siden delte folk en savnet-melding hvor en ungdom som hadde stukket av fra institusjon ble identifisert med fullt navn og bilde, samt detaljer som at «hun IKKE er flink til å ta vare på seg selv» og at hun mest sannsynlig var på vei til belastede miljøer i Oslo. At dette må ha vært veldg ubehagelig for henne, og at det mest sannsynlig har ødelagt for hennes jobbsøkingen hennes i årevis fremover i og med at arbeidsgivere bruker Google stadig oftere, ser ikke ut til å ha brydd verken de som la ut meldingen eller de talløse menneskene som delte den. På samme måte kan det av åpenbare grunner være direkte farlig å ukritisk dele råd som angår trygghet eller helse, som dette falske kjedebrevet om hvordan du unngår å bli voldtatt. Jeg skjønner at de fleste som sprer ting gjør det i beste mening, og jeg har selvfølgelig delt ting jeg ikke burde delt selv, men vær så snill, tenk deg om fem sekunder før du trykker på den blå knappen på Face.

Bilde 1: Great Plains
Bilde 2: opprinnelig kilde ukjent

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..