Disiplin rep

Vi skal opp i lufta igjen og svinge oss i noe jeg forventer absolutt alle har prøvd før — et helt alminnelig rep.

Kort og godt om rep (corde lisse)

Disiplinområde: luftakrobatikk.
God trening for: muskulatur; balansesans og mykhet; dans og mot. 
Gode utgangspunkt: sportsklatring, dans, eller generell trygghet på høyder.

Luftakrobatikkdisiplinen rep, eller corde lisse, som rett og slett betyr «enkelttau», går rett og slett ut på å gjøre forskjellige dansefigurer og «flytt» oppe i et tau, gjerne så høyt som mulig over gulvet. Det er ikke uvanlig på sirkuselever og profesjonelle artister å befinne seg syv meter oppe eller høyere når de er «i aksjon», med en tjukkas (eller buldrematte, eller ingenting) som sikring langt under dem. Sikkerhetsmessig skiller luftakrobatikk seg veldig fra «slektningen» sportsklatring her. I sportsklatring faller du liksom hele tiden, og blir stoppet av tauet og sikreren din. I luftakrobatikk har du minimalt med sikring, men en veldig, veldig liten sjanse for å falle. Faktisk er ulykker i luftakrobatikk svært sjeldne, godt mulig sjeldnere enn i sportsklatring.

Trygt forankret i tauet.

Rep-rutiner består av klatring opp og ned, figurer, overganger mellom figurer («flytt»), og forskjellige kontrollerte akrobatiske fall og saltoer/»drops». Det er et utall forskjellige ting du kan gjøre i repet, og de forskjellige øvelsene krever . Fallene krever som oftest også at du faktisk tør gjøre dem.

Det fine med rep som disiplin er at du mest sannsynlig har tilgang til rep og tjukkas i en gymsal nær deg, spesielt hvis du er elev i grunnskolen. Det gjør det rimelig lett å komme igang med treningen, og trene ofte når du først har tilgang til gymsalen. En av tingene jeg liker best med rep er at det er så utrolig «effektiv» trening, du kjenner at du blir god og sliten omtrent med én gang. For å holde ut lenger, kan du begynne med å lære å klatre med beina. Som i sportsklatring har du mye energi å spare på å bruke bena mer enn armene, siden det er i beina du har de kraftigste musklene dine. Dette er litt vanskelig å forklare, men kan legge ved noen bilder fra håndboka mi:

Ikke verdens beste tegninger, men prinsippet er at du hopper så høyt du kan (hvis repet har en knute stiller du deg oppå den) og trekker føttene til deg med tauet rundt det ene benet (selv om det ikke er vist på bildet, så hjelper det). Plasser føttene så du har den ene foten oppå den andre, med tauet klemt immelom. Hold godt fast med føttene, og reis deg opp i stående. Så flytter du den armen som er lavest så høyt du kan, og gjentar. Kort sagt: ta tak i tauet med føttene, strekk ut beina så du står, og flytt ene armen opp. Da bruker du benmusklene mye mer enn du ellers ville gjort, og sparer krefter på vei opp 🙂 . Husk når du klatrer at du må ha krefter til å komme deg ned igjen 😉!

Når du skal ned på gulvet igjen, gjør du det samme i motsatt rekkefølge: grip tauet med føttene, sett deg ned på huk, og flytt beina nedover. Det er komplisert i begynnelsen, men det er litt som å knyte skolissene; når du først kan det, gjør du det helt automatisk. Det er mange måter å klatre i tauet på, men dette er den enkleste av dem.

Når du først har klatringen inne, kan du begynne å lære «triks». Mange liker å lære gjennom å se på andre utøvere, og YouTube er genial her. Tren på én figur om gangen, så vil du fort ha mange nok til å lage en rutine som du eventuelt kan vise fram for andre. Her hjemme har vi luftartist Karoline Aamås fra Volda som har spesialisert seg på akrobatikk i rep, hvis du søker på henne på YouTube finner du et utall klipp du kan bruke som inspirasjon, selv om mye av det hun gjør er forholdsvis avansert.

AFUK Night Cabaret
Par-rep ved Elise Reine og Karoline Aamås

Kort innføring i sikkerhet: rep er statistisk sett veldig trygt, men vil likevel si noen ord om sikkerhet før du eventuelt prøver deg. 
Det anbefaler veldig sterkt at du aldri trener uten tilsyn (kjipt hvis du henger deg fast eller skader deg og ingen kan hjelpe deg😉), og at du ikke gjør figurer eller «drops» du ikke er trygg på. Aller helst bør du ha en kvalifisert instruktør, i hvert fall i begynnelsen. Se om det er nysirkus eller sirkusskoler nær deg som holder luftakrobatikk-workshops. Du bør og ha kvalifiserte til å instruere deg om du skal gjøre fall eller kompliserte/risikable figurer. Hvis du kjenner at du holder på å falle mens du er opp ned, se på magen din (altså, bøy hodet nedover), så beskytter du nakken hvis du lander med hodet først.


Og husk å varme opp og tøye ut hele kroppen, ellers får du det veldig vondt😉!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..