Drama- og sirkusleker!

Sirkus- og dramaleker brukes til å øve opp skuespillere og sirkusartister i forskjellige evner, som feks. fokus, innlevelse og spontanitet. Hvis du jobber med barn, skylder du deg selv og dem at du lærer deg et par kule sirkusleker 🙂 .

Kaskade

Dette er yndlingsleken min. Den kan virke tam og enkel ved første øyekast, men den er både utfordrende og kjempegøy! Alt du trenger er noe som kan kastes, som baller eller kongler, og en gjeng venner. Du trenger helst rundt et halvt dusin for at denne leken skal fungere.

Vet faktisk ikke det offisielle navnet på yndlingssirkusleken min, men sirkuskunsten hvor baller kastes i et fast mønster mellom artistene kalles kaskade, så det får bli navnet på leken og. Begynn med å lage et mønster ved at deltakerne kaster en ball til en person på motsatt side av ringen, til alle har fått ballen. Etter en runde eller to legger dere til faktisk utfordringer. En fin ting å begynne med er å legge til en annen type ball som går motsatt vei (du kaster den til personen du får den første ballen fra).

Denne leken handler først og fremst om konsentrasjon, fokus og lagarbeid. For det første må du holde fokus på de to du mottar ting fra. For det andre gjelder det å lære seg å få kontakt med personen du kaster til. Få kontakt ved å feks. rope navnet til ham eller henne før du kaster. Hvis noen ikke tar imot ballen fordi de så en annen vei da du kastet, er det din skyld!

Måter vi sirkuselevene utvidet leken på:

  • Sprettball — ballen går i en bestemt retning, og må sprette én gang i gulvet på vei til mottaker.
  • Sjongleringskjegle — kjeglen blir gitt til personen ved siden av deg. Flasker er fine «erstatningskjegler»;).
  • Sjongleringsring — tres over hodet på personen ved siden av deg.

Alle disse kan også gå i forskjellige retninger. Dere kan feks. ha en pepsi-flaske som går én vei, og en sprite-flaske som går andre veien. Kaskade er en lek hvor du føler at du «vokser» og blir flinkere for hver gang, i tillegg til at den er kjempegøy!

Spaghetti

Lærte denne på Revy og Teater. Deltakerne stiller seg nokså tett i en ring, med omtrent 20-30 centimeters mellomrom. Deltakeren som begynner flytter en av føttene sine inntil én av føttene til personen til høyre. Han eller henne må så igjen flytte denne foten til én av føttene til personen til høyre. Denne leken er som kaskade i og med at de første rundene kan være «for lette», men etter hvert gjør dette av deltakerne blir stående i mer og mer ukomfortable stillinger, og vinneren er den siste som mister balansen.

Klovnen på benken 

Dette er e rollespill som går inn under disiplin klovn. Den skal lære deg spontanitet og brukes også som ledd i undervisning om grensesetting (går ut på feks. hvordan du får personer til å ville gå opp på scenen med deg).

Prinsippet er veldig enkelt – dere leker to og to av gangen, og én av dere skal sitte på en «benk». Denne benken er ditt yndlingssted i hele verden. Hver dag kommer du hit og sitter her og slapper av, for når du sitter her er alt perfekt. Problemet er bare at det er én til som har denne benken som yndlingssted, og denne personen vil selvfølgelig gjøre alt han eller hun kan for å jage deg vekk.

De eneste reglene i denne leken er at det ikke er tillatt å bruke vold, eller å bruke en metode du eller andre har brukt før. Personen på benken må leve seg inn i situasjonen og bedømme når han eller henne ville forlatt benken i virkeligheten. Kommer det for eksempel en person og påpeker at benken du sitter på er nymalt, vil du mest sannsynlig forlate benken. Husk at det heller ikke er lov å blokkere, altså å nekte for et utsagn. Forteller jeg deg at du vil bli spist av gauper hvis du blir sittende, er det faktisk gauper på vei som vil angripe deg om du blir sittende.

Benkeleken er kjempegøy og alltid et opphav av komiske situasjoner, og alt du trenger er noe å sitte på:).

Frys

 Kilde

Frys er et rollespill som går under spontanteater. Måten jeg lærte denne leken på er at én person står på scenen og mimer en situasjon. Dette kan være at han eller hun leser en bok, står og ser på klokken, eller fikler med ett eller annet. En av deltakerne roper «frys» og personen på scenen fryser fast. Nykommeren på scenen spiller enten videre på situasjonen, eller innleder en ny situasjon fra den fastfrossede figuren. Leken fortsetter til det er fem på scenen, da skal den femte deltakeren til slutt gå av scenen, og de på scenen går tilbake til den fjerde situasjonen. Så går fjerdemann av scenen, og de resterende går tilbake til tredje situasjon, osv.


Versjonen vi leker på revy&teater går ut på at det alltid er to på scenen, og at nye på scenen alltid erstatter én av de gamle.


Du skal ha hendene fulle en stund med dette knippet av leker, men kan alltids poste flere senere! Take care!

3 kommentarer om “Drama- og sirkusleker!

  1. Savner sirkuset… savner tiden da dagene bare bestod av masse trening og vi lagde kule forestillinger og fikk masse applaus for dem:). Men har nå Revy og Teater-timene mine en gang i uken:).

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..